www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Υγιεινή διατροφή με τοπικά αγροτικά προϊόντα για τα σχολεία ζητούν οι ευρωβουλευτές

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο κόπο και χρήμα για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων στα παιδιά, αποφάνθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 14 Απριλίου, κατά την διάρκεια συζήτησης των τροπολογιών στους κανονισμούς σχετικά με τα προγράμματα παροχής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.

«Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το θεμέλιο της καλής υγείας, αλλά η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος έχει μειωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους Ευρωπαίους Στόχος των νέων κανόνων είναι να κάνουμε περισσότερα για τα σχολεία μας - όχι μόνο να προσφέρουμε στα παιδιά μας υγιεινά τρόφιμα, αλλά και να τα εκπαιδεύσουμε καλύτερα για τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες» δήλωσε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Marc Tarabella, της ομάδας των σοσιαλιστών, ο οποίος συνέταξε το σχετικό ψήφισμα της επιτροπής γεωργίας. Οι τροπολογίες των μελών της επιτροπής στην προτεινόμενη νέα νομοθεσία εγκρίθηκαν με 32 ψήφους υπέρ, έξι κατά και επτά αποχές.

 

Μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση, περισσότερα επιλέξιμα προϊόντα

και δικαιότερη χρηματοδότηση

 

Η Επιτροπή Γεωργίας ενέκρινε τα σχέδια συγχώνευσης των δύο συστημάτων που σήμερα είναι χωριστά - ένα για την διανομή γάλακτος στους μαθητές και το άλλο για φρούτα – καθώς και της επέκτασης των εκπαιδευτικών μέτρων που περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα των φρούτων για να καλυφθεί εξ ίσου και το γάλα.

 

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης:

-Να διευρυνθεί ο κατάλογος των τροφίμων που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ συμπεριλαμβάνοντας τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα με αποδεδειγμένα ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία των παιδιών, όπως το γιαούρτι, το τυρί και το πηγμένο γάλα για τυρί (με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πρόσθετες γεύσεις και δεν περιέχουν πρόσθετα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κακάο).

-Τα κράτη μέλη να διαθέσουν το 10% - 20% της κοινοτικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σχεδιασμένες για παράδειγμα για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της βιώσιμης παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων σε αγροκτήματα και της περιστασιακής διανομής τοπικών σπεσιαλιτέ, όπως μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά (εκτός αν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι ή γλυκαντικές ουσίες), μέλι, ελιές ή αποξηραμένα φρούτα.

-Να διατεθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια € ετησίως για μέτρα που καλύπτουν το γάλα, οπότε η ετήσια χρηματοδότηση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να φθάσει μέχρι τα 100.000.000 €, με 150.000.000 € για φρούτα και λαχανικά.

-Δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ μεταξύ των χωρών μελών, θέτοντας δύο βασικά κριτήρια για το σύνολο του συστήματος (το ποσοστό των έξι έως δέκα ετών για τα παιδιά στον πληθυσμό και το βαθμό ανάπτυξης της περιοχής στο εσωτερικό του κράτους μέλους). Για το γάλα, θα λαμβάνεται υπόψη και η ιστορική χρήση των κονδυλίων του καθεστώτος γάλακτος για τα πρώτα έξι χρόνια του προγράμματος και θα πρέπει να εξισορροπείται με ένα νέο, ελάχιστο ετήσιο ποσό των ενισχύσεων της ΕΕ ανά παιδί.

 

Τα επόμενα βήματα

 

Το σύνολο των τροπολογιών στο σχέδιο νόμου, όπως εγκρίθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας πρέπει να ελεγχθεί και από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συνόδου της 27ης Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

 

Το ιστορικό

 

Το πρόγραμμα διανομής γάλακτος και γαλακτοκομικών στα σχολεία καθιερώθηκε το 1977, ενώ το πρόγραμμα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία εισήχθη το 2007 και περιελάμβανε μια εκπαιδευτική διάσταση. Και τα δύο είχαν δημιουργηθεί για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά έχουν μέχρι σήμερα λειτουργήσει υπό διαφορετικές νομικές και οικονομικές ρυθμίσεις. Όλα τα 28 κράτη μέλη συμμετέχουν στο σύστημα διανομής γάλακτος στα σχολεία και 25 εφαρμόζουν το σύστημα κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία (δεν το εφαρμόζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φινλανδία και η Σουηδία).

 

Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών συνεχίζει να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά είναι υπέρβαρα και οι έφηβοι κατά μέσο όρο καταναλώνουν μόνο το 30% έως 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.


Paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου