www.biopoiotita.gr

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ελβετοί προτιμούν το ήπιας γεύσης έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Στη χώρα του βουτύρου, την Ελβετία, όπου πολύ μικρή απήχηση έχει η μεσογειακή διατροφή, διεξήχθει η διεθνής έκθεση γαστρονομίας Gourmesse. Στην έκθεση συμμετείχαν 140 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου από τα οποία 74 ήταν ιταλικά, 43 ισπανικά και τα υπόλοιπα 23 από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Πορτογαλία και τα οποία διατέθηκαν για δοκιμές γευσιγνωσίας από το κοινό της έκθεσης ενώ συμμετείχαν και στο διαγωνισμό για το Διεθνές Βραβείο Ελαιολάδου της Ζυρίχης.

Προηγουμένως η Ελβετική Επιτροπή Ελαιολάδου είχε διεξάγει οργανοληπτική αξιολόγηση των δειγμάτων και τα είχε κατατάξει ως εξής: 7% ως καλά, 58% ως πολύ καλά και 45% ως άριστα ως προς τη γεύση και την οργανοληπτική τους ποιότητα ενώ το σύνολο των 140 δειγμάτων αξιολογήθηκαν ως υψηλής ποιότητας και χωρίς κανένα ελάττωμα. Επιπλέον, το κοινό της Gourmesse θεωρείται εξοικειωμένο με τις ιδιαίτερες γεύσεις της γαστρονομίας σε ποσοστό πάνω από το μέσο όρο. Προς έκπληξη όμως των μελών της Ελβετικής Επιτροπής Ελαιολάδου μόνο το 19% των δειγμάτων του έξτρα παρθένου ελαιολάδου φάνηκε να αρέσει στο κοινό της έκθεσης, υπογραμμίζοντας μία διακριτή διαφορά μεταξύ της αρχικής αξιολόγησης των δειγμάτων από την Ελβετική Επιτροπή Ελαιολάδου και της απήχησής τους στο ευρύ κοινό.

Μάλιστα, το 100% των συμμετεχόντων του κοινού στη γευσιγνωσία είχε μία ξεκάθαρη προτίμηση προς τα ελαιόλαδα με πιο ώριμη, απαλή φρουτώδη και γλυκιά γεύση σε αντίθεση με τα ελαιόλαδα που χαρακτηρίζονται από πιο πικάντικη, φρέσκια φρουτώδη και πικρή γεύση.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η πικρή γέυση προέρχεται από τις περιεχόμενες φαινόλες από τις οποίες προκύπτουν και τα περισσότερα οφέλη στην υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ελαιολάδου. Ως εκ τούτου, η Ελβετική Επιτροπή Ελαιολάδου, συμπέρανε ότι το κοινό δεν είναι επαρκώς ευαισθητοποιημένο ως προς τα οφέλη της κατανάλωσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου με την έντονα φρέσκια και πικρλη γέυση.

Όπως φαίνεται, οι Ελβετοί δεν είναι οι μόνοι καταναλωτές στους οποίους δεν αρέσει η γεύση αυτή αφού σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια και οι Αμερικανοί προτιμούν πιο ήπιες γεύσεις στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου