www.biopoiotita.gr

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Στα βήματα του ΘΕΣγάλα βαδίζει το «Γιαννιώτ’κο» των Ηπειρωτών

Τσατσάκης Γιάννης|  02/02/2015 - 01:44 μμ
Agronews.gr
UPDATE 02/02/2015 , 01:31 μμ

Tην τύχη στα χέρια τους ακολουθώντας το παράδειγµα πρωτοβουλιών συναδέλφων τους από άλλες περιοχές της χώρας, µε …πρώτο και καλύτερο το ΘΕΣγάλα, αποφάσισε να πάρει µια οµάδα κτηνοτρόφων της Ηπείρου προχωρώντας στη δηµιουργία του δικού τους brand γαλακτοκοµικών«Γιαννιώτ’κο».

Το «Γιαννιώτ’κο» γάλα 5 ηµερών και το γιαούρτι, πρόβειο και αγελαδινό, που εδώ και λίγες µέρες βρίσκεται στα ράφια των καταστηµάτων των Ιωαννίνων είναι τα πρώτα δείγµατα γραφής της Κίνησης Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων που συστήθηκε πριν από δύο περίπου µήνες και, όπως λέει στην Agrenda ο επικεφαλής της, Μιχάλης Τζίµας  θα πάρει σύντοµα τη µορφή οµάδας παραγωγών. Τη «µαγιά» της αποτέλεσαν 15 κτηνοτρόφοι του νοµού όλοι τους ιδιοκτήτες µικροµεσαίων µονάδων ωστόσο ήδη διπλάσιος αριθµός παραγωγών έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συµµετάσχει στο εγχείρηµα. 

Προς το παρόν η Κίνηση δε διαθέτει δική της µονάδα και η παστερίωση και συσκευασία του γάλακτος  πραγµατοποιούνται φασόν σε τοπικό τυροκοµείο (µε την επωνυµία «Ζαγόρι»). Η αρχική συµφωνία αφορούσε την παραγωγή περίπου 1 τόνου γάλακτος και 200 κιλών γιαουρτιού την ηµέρα, ωστόσο το µεγάλο ενδιαφέρον καταναλωτών και παραγωγών «αναγκάζουν» την οµάδα πλέον να αναζητά πλέον συνεργασίες . Ο κ. Τζίµας δεν αρνείται ότι οι πρώτες σκέψεις για τη δηµιουργία της Κίνησης γεννήθηκαν µε αφορµή τις εξελίξεις στη ∆ωδώνη και ωρίµασαν µέσα από τα «πολλά χτυπήµατα που δέχτηκε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια». Ξεκαθαρίζει βέβαια ότι «στόχος δεν είναι να ανταγωνιστούµε τη ∆ωδώνη, άλλωστε αρκετοί από εµάς εξακολουθούν να δίνουν γάλα στη βιοµηχανία.».

Το «Γιαννιώτ’κο» αγελαδινό πωλείται στα µικρά καταστήµατα και τις αλυσίδες της περιοχής µε τιµή 1,40 ευρώ το λίτρο, ενώ το κεσεδάκι γιαούρτι έναντι 70 λεπτών και 75 λεπτών το αγελαδινό και το πρόβειο αντίστοιχα. Οι αγελαδοτρόφοι εισπράττουν από 47 έως 50 λεπτά το κιλό, ενώ για το πρόβειο διαµορφώνονται πάνω από 1,05 ευρώ/κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου