www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τη δημιουργία Ο.Π. κάτω των 20 ατόμων ζητούν οι παραγωγοί

«Κενό γράμμα» χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών τη νομοθεσία για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών (Ο.Π.) που ψηφίστηκε στο νόμο 4015/2011 επί υπουργίας Σκανδαλίδη. Ο λόγος σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν αρκετοί και μας επανέλαβε ο κ. Στέφανος Οικονομίδης, αγρότης από τον Μαραθώνα, δεν είναι άλλος από τα αυστηρά κριτήρια του κανόνα των 20 ατόμων. Σύμφωνα με τους παραγωγούς το γεγονός αυτό δυσχεράνει τη δημιουργία των ομάδων, ειδικά στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Αυτό συμβαίνει καθώς ειδικές περιπτώσεις, όπως η αποχώρηση µελών για διάφορους λόγους και οι διαφωνίες που προκύπτουν στην πορεία, κάνουν απαγορευτική την οργάνωση Ομάδων σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτή που συναντάμε σήμερα στη χώρα μας.

Όσον αφορά τους τόνους, η ελάχιστη ποσότητα παραγωγής ορίζεται στους τουλάχιστον 200 τόνους νωπού προϊόντος σε ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές (εκεί απαιτούνται 10 τουλάχιστον άτομα) και 400 τόνους σε λοιπές.

«Με μικρές ομάδες τα πράγματα θα ήταν αλλιώς»

Κατά την επίσκεψή μας στα θερμοκήπια του παραγωγού από τον Μαραθώνα, κ. Στέφανου Οικονομίδη τον ρωτήσαμε σχετικά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «αν ήταν εφικτή η σύσταση μικρότερων Ομάδων τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαμε καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα αλλά και θα μειώναμε το κόστος παραγωγής μας». 
Και πρόσθεσε: «έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουμε Ομάδα Παραγωγών αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η νομοθεσία έχει θέσει όριο τα 20 άτομα ως ελάχιστο αριθμό παραγωγών, γεγονός που μας δυσκολεύει πάρα πολύ. Αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια πιο ευέλικτη Ομάδα με 6 – 7 άτομα τότε θα είχαμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη».

Ολοκληρώνοντας για το θέμα μας, ο κ. Οικονομίδης μας τόνισε: «Προφανώς όμως η πολιτεία δεν το θέλει, γι’ αυτό και δεν το κάνει. Θα πρέπει να μας ακούσουν όμως διότι στην Ελλάδα ο κλήρος είναι μικρός και μόνο μέσα από μικρά, ευέλικτα, οργανωμένα σχήματα μπορούμε να υπάρξουμε. Επιπλέον θα μπορούσαμε να επιτύχουμε καλύτερες τιμές στις αγορές αγροτικών εφοδίων οπότε θα μειωνόταν αυτόματα και το κόστος παραγωγής μας.

Τι ορίζει ο νόμος 4015

Στο άρθρο 16 του νόμου 4015/2011 ορίζεται σχετικά με την δημιουργία Ομάδων Παραγωγών: «Για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού και Ο.Π. απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από είκοσι (20) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 2810/2000, καθώς και η έγκριση του από το Ειρηνοδικείο της έδρας του συνεταιρισμού. Στο καταστατικό του ΑΣ πρέπει να ορίζεται η εδαφική επικράτεια του.

Ειδικά για τα νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους ως ελάχιστος αριθμός φυσικών προσώπων για τη σύσταση ΑΣ κατά τα ανωτέρω, ορίζονται τα δέκα (10) ιδρυτικά μέλη».

Να τονίζουμε ότι μια ομάδα παραγωγών είναι ουσιαστικά ένας κλαδικός συνεταιρισμός, είναι μια συνδιόκτητη επιχείρηση των μελών της όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί αποφασίζουν πως πωλούν και πως αγοράζουν. Μια Ο.Π. έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο προϊόν ή ομοειδή προϊόντα, δεν είναι ένας συνεταιρισμός γενικού τύπου.

Agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου