www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Το αβοκάντο μπορεί να συντελέσει στη μείωση της χοληστερόλης

Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να συντελέσει σε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ιδιαίτερα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.  


Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Διαιτολογίας Πένι Κρις-Έθερτον, αξιολόγησε την επίπτωση των αβοκάντο στους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. 

Συγκεκριμένα, σε μια μικρή ομάδα 45 ατόμων, 21-70 ετών, αντικατέστησαν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, με ακόρεστα που προέρχονταν από αβοκάντο. Οι εθελοντές, που είχαν σωματικό βάρος ανώτερο του φυσιολογικού κλήθηκαν να ακολουθήσουν τρεις διαφορετικές δίαιτες μείωσης της χοληστερόλης, επί πέντε εβδομάδες. 

Η πρώτη δίαιτα περιλάμβανε χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο, η δεύτερη μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και η τρίτη μέτρια λιπαρά με ένα αβοκάντο τη μέρα. Κάθε εθελοντής ακολούθησε διαδοχικά επί πέντε εβδομάδες και τα τρία είδη διατροφής.

Η διατροφή που περιλάμβανε αβοκάντο καθημερινά, αποδείχτηκε ανώτερη, όσον αφορά την μείωση της χοληστερόλης. Η LDL («κακή»)χοληστερόλη ήταν 13,5 mg/dL χαμηλότερη, κατά μέσο όρο, σε όσους κατανάλωναν μέτρια λιπαρά σε συνδυασμό με αβοκάντο, έναντι μείωσης 8,3 σε όσους έτρωγαν μέτρια λιπαρά χωρίς αβοκάντο και μείωσης 7,4 σε όσους κατανάλωναν χαμηλά λιπαρά χωρίς αβοκάντο. Επιπλέον, σε όσους έτρωγαν αβοκάντο καθημερινά, υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στην ολική χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια του αίματός τους.

«Το αβοκάντο δεν είναι μια τροφή που περιλαμβάνεται συχνά στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, όμως μπορεί να μειώσει τους καρδιο-μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να ενσωματώσουν το αβοκάντο στη διατροφή τους. Τα αβοκάντο μπορούν να φαγωθούν σε σαλάτες, με λαχανικά, σε σάντουιτς ή και ολόκληρα σαν τα φρούτα. Μπορεί όμως να είναι σχετικά ακριβά, ιδίως σε ορισμένες εποχές του έτους», σχολιάζει η Δρ Κρις-Έθερτον. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου