www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Απάτη με εικονική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας

Ποινές φυλάκισης για την είσπραξη κοινοτικών επιδοτήσεων με εικονικές καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, στις Σέρρες. Πάνω από 900.000 ευρώ η ζημιά σε βάρος της ΕΕ

19 Δεκ 2014 - 17:53

Picture 0 for Απάτη με εικονική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας

του Μάρκου Γεωργίου

Με ποινές φυλάκισης από 3 έως 6 έτη καταδικάστηκαν πέντε άτομα για την είσπραξη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με εικονικές καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, στις Σέρρες. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ενόχους δύο βιομηχάνους, δύο προέδρους αγροτικών ενώσεων και έναν πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας Σερρών, αναγνωρίζοντας ελαφρυντικά και επιτρέποντας την εξαγορά των ποινών προς 5 ευρώ την μέρα, ενώ μια ποινή ανεστάλη επί τριετία. Η έφεση είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν συνολικά 41 άτομα. Αθωώθηκαν δύο κατηγορούμενοι, λόγω αμφιβολιών, και άλλοι 34 επειδή δεν αποδείχτηκαν οι κατηγορίες. Πρόκειται για γεωπόνους και υπαλλήλους συνεταιρισμών και εργοστασίων του νομού Σερρών. Οι παραπάνω παραπέμφθηκαν να δικαστούν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Η ζημιά σε βάρος της ΕΕ ξεπερνάει τις 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τη διετία 2000-2002, ντοματοπαραγωγοί του νομού Σερρών εισέπρατταν επιδοτήσεις, χωρίς να έχουν καλλιεργήσει ούτε ένα στρέμμα, δήλωναν παραγωγή ντομάτας που ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ βιομηχανίες παρουσίαζαν  αρέλια με νερό ότι περιείχαν ντοματοπολτό, για να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις από την ΕΕ.

Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου