www.biopoiotita.gr

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ανάδειξη υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου στην Κέρκυρα

Έπειτα από πρόσκληση του Δ.Σ. της Ένωσης Επτανήσιων Ελλάδας, στο Πανεπιστήμιο Βοτανολογίας και Ζωολογίας του δάσους της Δρέσδης Γερμανίας «Institute of Forest Botany and Forest Zoology - Faculty of Environmental Sciences Dresden University of Technology (TU Dresden)» για την ανάδειξη υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου στην Στρογγυλή Κέρκυρας τον περασμένο Αύγουστο, τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε με ενδελεχή επιστημονικό τρόπο, γνωστοποιήθηκαν στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. και είναι εντυπωσιακά.

Όπως προκύπτει, ανάμεσα στα τρία ελαιόδεντρα της έρευνας που διενεργήθηκε, αναδείχθηκαν το μεν πρώτο ως το αρχαιότερο εξ αυτών με ηλικία κατά μέσο όρο 1.120 έτη, ενώ τα άλλα δυο, με μέσο όρο ηλικίας 952 και 735 έτη αντίστοιχα.

Η διάμετρος των κορμών των δέντρων αυτών και τα ύψη τους ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα εντυπωσιακά και παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία με τα παλαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία τα τρία ελαιόδεντρα στην περιοχή Στρογγυλής της Κέρκυρας, συγκαταλέγονται σύμφωνα με τεκμηριωμένα αποτελέσματα ανάμεσα στα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο.



Το γεγονός αυτό προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επιστημονικό κόσμο καθώς αναπτύχθηκε με νέα μέθοδο μέτρησης, εξελίσσοντας και τελειοποιώντας την παλιά μέθοδο μέτρησης. Η συγκεκριμένη έρευνα και τα αποτελέσματά της, πρόκειται να δημοσιευθούν από τους ειδικούς επιστήμονες Andreas Roloff και DR Sten Gillner σε οικολογικό επιστημονικό μεσογειακό περιοδικό στο έτος 2015, ενώ θα ακολουθήσει και επιστημονικό συνέδριο όπου θα συμπεριληφθεί ως θέμα συζήτησης.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. μετά τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, όπου περιγράφεται η μεγάλη ηλικία τα ύψη και η μεγάλη διάμετρος των όμορφων επιβλητικών ελαιόδεντρων στην περιοχή Στρογγυλής Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας την ιστορική και πολιτιστική σημασία τους, πρόκειται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακηρυχθούν τα συγκεκριμένα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα ως φυσικά μνημεία.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου