www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Από 100% ελληνικό κριθάρι οι μπύρες της Αθ. Ζυθοποιίας

Έπιασε το στόχο της πλήρους καθετοποίησης ένα χρόνο νωρίτερα η εταιρεία, ξεκίνησε εξαγωγές βύνης.

Ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι είχε προγραμματίσει αρχικά κατάφερε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία να «πιάσει» το στόχο της κάλυψης του 100% της παραγωγής της από ελληνικό κριθάρι.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές κριθαριού αλλά και βύνης.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Ζωούλλης Μηνά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με καλεσμένους εκπροσώπους της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, ο αναπληρωτής υπουργός, Πάρις Κουκουλόπουλος καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η εταιρεία γέμισε τις αποθήκες της το 2014 με Με 89.906 τόνους ελληνικό κριθάρι, αξίας 21,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας που υλοποιεί από το 2008. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του είδους που υλοποιούνται στην Ελλάδα. Σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 3.010 έλληνες παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν κριθάρι σε εκτάσεις 235.000 στρεμμάτων σε 23 νομούς της χώρας και έχουν συνολικά παράξει 200.886 τόνους υψηλής ποιότητας βυνοποιήσιμου κριθαριού. Σύμφωνα με τον κ. Μηνά, το πρόγραμμα ξεπερνά σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ και έχει δημιουργήσει 830 νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Free, Amstel Radler, Amstel Bock, Heineken, Fischer, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, ΑΛΦΑ Weiss, ΒΙΟΣ 5 και Buckler, είναι οι πρώτες και μοναδικές μπίρες στην Ελλάδα που ακολουθούν μια 100% καθετοποιημένη ελληνική διαδρομή, αφού παράγονται πλέον όλες εξολοκλήρου από ελληνικό κριθάρι που, στη συνέχεια, βυνοποιείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα ιδιόκτητα βυνοποιεία της στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Επιπλέον, έχοντας πλήρως καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ξεκινάει την εξαγωγή ελληνικής βύνης σε αγορές του εξωτερικού.

Σε όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υποστηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς με συμβουλευτική από ομάδα εξειδικευμένων γεωπόνων αλλά και σεμινάρια που στοχεύουν στην αποδοτικότερη διαχείριση των καλλιεργειών τους, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Επιπλέον, από το 2011 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εγκαινίασε 5 Πειραματικούς Αγρούς σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί δοκιμάζονται νέες ποικιλίες κριθαριού στις συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, με στόχο αποδοτικότερη παραγωγή για τους αγρότες και ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης κατά 20% περίπου, κατά μέσο όρο.

Ο κ. Ζωούλλης Μηνά, Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, δήλωσε σχετικά: «Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί για όλους εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μεγάλη δέσμευση αλλά και προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα που πετύχαμε από την έναρξη του προγράμματος, πριν από 7 χρόνια, δικαιώνουν τις προσπάθειές μας, αλλά και αποδεικνύουν στην πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πώς η συνεργασία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την πανεπιστημιακή έρευνα και την πρωτογενή παραγωγή μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την επίτευξη του πάγιου στόχου μας για 100% κάλυψη της παραγωγής μας από ελληνικό κριθάρι, αλλά και το ξεκίνημα των εξαγωγών ελληνικής βύνης από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία σε αγορές του εξωτερικού και στέλνουμε το μήνυμα στους 3.010 Έλληνες παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ότι είμαστε εδώ, και συνεχίζουμε μαζί να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και τον τόπο μας».

«Με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιουργεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος στις τοπικές οικονομίες, συμβάλει στην απασχόληση και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενδυναμώνει τους εγχώριους παραγωγούς, μειώνει το κόστος εισαγωγών, δίνει προοπτική στην αγροτική παραγωγή και ενισχύει συνολικά την ελληνική οικονομία», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της εταιρείας.

Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου