www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Υποχωρεί η κατανάλωση αλλαντικών στην Ελλάδα

Μείωση 1,4% κατέγραψε η κατανάλωση αλλαντικών στην ελληνική αγορά το 2013 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σχετική στασιμότητα παρατηρήθηκε και στην αγορά κρεατοσκευασμάτων την περίοδο 2011-2013, όπως προκύπτει από έρευνα της ICAP.

Σύμφωνα με την ICAP, η πτωτική πορεία οφείλεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που επηρέασε τις πωλήσεις και στον κλάδο των αλλαντικών και των κρεατοσευασμάτων. 

Η διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά των αλλαντικών αναφέρει ότι, μετά την άνοδο που παρατηρήθηκε την περίοδο 2004-2009, την τελευταία τετραετία υπάρχει πτωτική τάση.

Την ίδια στιγμή, η εισαγωγική διείσδυση των αλλαντικών ήταν της τάξεως του 19%-20%, ενώ ο βαθμός εξαγωγικής επίδοσης των ελληνικών αλλαντοβιομηχανιών ήταν μόλις 5%. Εν τω μεταξύ, η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή αλλαντικών και κονσερβών κρέατος εμφάνισε σωρευτική μείωση της τάξεως του 7% την τελευταία εξαετία. Από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου οι εννέα κορυφαίες βιομηχανίες αλλαντικών συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 80% της συνολικής παραγωγής. Σχεδόν το 50% της παραγωγής αφορά σε λουκάνικα, σαλάμια και παρόμοια προϊόντα, ενώ αξιόλογη ανάπτυξη είχαν τα αλλαντικά από κρέας γαλοπούλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος του κρέατος είναι εισαγόμενος, ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες έχουν προβεί σε στρατηγική κάθετης ολοκλήρωσης, διατηρώντας οι ίδιες κτηνοτροφικές μονάδες, με σκοπό την εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας. 

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου