www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Συσσίτια με ροδάκινα: Αγώνας δρόμου δέκα ημερών για να μην καταλήξουν στις χωματερές


Συσσίτια με ροδάκινα: Αγώνας δρόμου δέκα ημερών για να μην καταλήξουν στις χωματερές

Σε πολυτέκνους, απόρους, ασθενείς σε νοσοκομεία και κρατουμένους σε σωφρονιστικά ιδρύματα σχεδιάζει η κυβέρνηση να διοχετεύσει - δωρεάν, εννοείται - τα 10 εκατ. κιλά ροδάκινα που έμειναν αδιάθετα μετά το ρωσικό εμπάργκο. Το εγχείρημα ωστόσο δεν είναι απλό καθώς ο χρόνος πιέζει. Αν δεν καταστεί εφικτό να δοθούν τα ροδάκινα τις επόμενες δέκα ημέρες, τότε μεγάλο μέρος τους θα σαπίσει και θα καταλήξουν υποχρεωτικά στις χωματερές.
Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο, συζητήθηκε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, ποια θα είναι η μέγιστη ποσότητα ανά δικαιούχο, ποιοι φορείς διανομής θα εμπλακούν και πότε θα αρχίσουν οι πρώτες αποστολές φρούτων. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα γίνει είτε αύριο είτε από εβδομάδα.
Κάθε δικαιούχος, όπως έγινε γνωστό, θα έχει δυνατότητα να πάρει δωρεάν έως ένα κιλό ροδάκινα την ημέρα. Για παράδειγμα, στις πολύτεκνες οικογένειες το πλαφόν του ενός κιλού κατ' άτομο ημερησίως μεταφράζεται σε 42 κιλά την εβδομάδα για εξαμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Το πλαφόν αυτό επιβάλλει για κάθε περίπτωση δωρεάν διανομής φρούτων ο Κοινοτικός Κανονισμός, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα απάτης. Δηλαδή, φρούτα που προορίζονται για ευπαθείς ομάδες να καταλήγουν στο εμπόριο προκειμένου να πωληθούν, όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.
Συνολικά οι δυνάμει δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000, όσους δηλαδή αφορά και το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων που υλοποιείται κάθε χρόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναλυτικά, οι ωφελημένοι θα είναι πολύτεκνοι μέλη της ανώτατης συνομοσπονδίας Ελλάδας (180.000 οικογένειες), άποροι εγγεγραμμένοι στους δήμους (5.500 οικογένειες), άποροι εγγεγραμμένοι στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής (10.000), ασθενείς στα νοσοκομεία και κρατούμενοι στις φυλακές.
Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, οι περιφέρειες, η Αρχιεπισκοπή, η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, οι οποίοι και θα υπογράψουν συμβάσεις με συνολικά 13 οργανώσεις Παραγωγών πανελλαδικά.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε την πρώτη «παραγγελία», που προήλθε από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας και αφορά 22 τόνους ροδάκινα. Αλλους 5 τόνους εξετάζει να παραλάβει από τη Δευτέρα ο Δήμος Αθηναίων για τους εγγεγραμμένους στο αρχείο του απόρους.
Η γρήγορη απορρόφηση της ποσότητας δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως επισήμαναν πολλοί εκπρόσωποι φορέων κατά τη χθεσινή σύσκεψη. Πρώτα πρέπει να υπογραφούν οι συμβάσεις μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών και των φορέων που θα αναλάβουν τη διανομή, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, οι φορείς που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της δωρεάν διανομής όπως δήμοι, Αρχιεπισκοπή, νοσοκομεία δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.
Το ενδεχόμενο επομένως τμήμα της αδιάθετης ποσότητας να οδηγηθεί για ταφή μοιάζει πιθανό. Σε αυτή την περίπτωση, οι παραγωγοί θα εισπράξουν χαμηλότερη αποζημίωση από τα 27 λεπτά το κιλό που προβλέπονται για τη διανομή. Διέξοδο στο πρόβλημα θα μπορούσε να δώσει η διάθεση ποσοτήτων για χυμοποίηση, αλλά η ελληνική πλευρά πρέπει να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών στο αίτημά της.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ποσότητες ροδάκινων που προορίζονται για δωρεάν διανομή να βρεθούν στις λαϊκές, η κάθε οργάνωση παραγωγών θα παραδίδει μόνο στους συμβεβλημένους φορείς και στους χώρους που έχουν προσυμφωνηθεί. Η αποστολή θα γίνεται με φορτηγά ψυγεία των οργανώσεων παραγωγών (με τα κονδύλια αποζημίωσης για την απόσυρση), τα οποία θα μεταφέρουν τις ποσότητες σε χώρους ψυγείων και διανομής που θα ορίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου θα υποβληθούν οι λίστες των δικαιούχων. Το κέντρο αυτό θα συντονίζει και τις αποστολές.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσον όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς θα καταφέρουν το πολύ μέσα σε δυο - τρεις ημέρες να συντονιστούν με το υπουργείο και να συγκροτήσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό. Το πρόβλημα του χρόνου που μετρά αντίστροφα αφού πρόκειται για ευπαθή προϊόντα δεν είναι το μόνο. Ενα άλλο αφορά τις λίστες με τους δυνάμει δικαιούχους. Για παράδειγμα, πολλά από τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα σε λίστα του Δήμου Αθηναίων είναι εγγεγραμμένα και στα συσσίτια της Εκκλησίας, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη

Tanea.gr .