www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Εντολή Πούτιν για εμπάργκο σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Προεδρικό διάταγμα που προβλέπει «απαγόρευση ή περιορισμό» των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία υπέγραψε o πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Interfax.

Το διάταγμα της ρωσικής προεδρίας δεν εξαιρεί την Ελλάδα και γι αυτό το λόγο διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Κρεμλίνο η απαγόρευση θα ισχύσει για ένα χρόνο, το οποίο αυτομάτως δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αδιάθετες τεράστιες ποσότητες προϊόντων.

Το Reuters και το Russia Today πάντως αναφέρουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταρτίσει λίστα για τα προϊόντα που θα απαγορευθεί η εισαγωγή τους.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η απόφαση αυτή είναι μία απόπειρα για να προστατεύσει τη χώρα του. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων από τις χώρες οι οποίες αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ διεύρυναν πρόσφατα τις κυρώσεις τους εναντίον ρωσικών επιχειρήσεων και ατόμων του στενού περιβάλλοντος του Πούτιν εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, σε τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, άντληση πετρελαίου και αμυντική βιομηχανία.

Ήδη, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα έχει απαντήσει με απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή εισαγωγικών δασμών και στα αγαθά τα οποία προέρχονται από την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολλοί αυτοί που κατηγορούν τη Ρωσία ότι επιβάλλει περιορισμούς, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους ως μέσο άσκησης πίεσης στις γειτονικές χώρες.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας και οι αρμόδιοι οργανισμοί προχώρησαν στην απαγόρευση εισαγωγής κρέατος από τη Ρουμανία και την Λετονία, φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, καθώς και αγροτικών προϊόντων από την Μολδαβία και δημητριακών από την Ουκρανία.

Ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές

Το συγκεκριμένο μπλόκο προκαλεί ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία μέσω Πολωνίας.

Το διάταγμα της ρωσικής προεδρίας δεν εξαιρεί την Ελλάδα καθώς αφορά το σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε., η οποία έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Mετά την είδηση του εμπάργκο,νωρίς το βράδυ της Τετάρτης συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Μπλόκο και στην εισαγωγή ζώων από την Πελοπόννησο

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το απόγευμα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική Εποπτεία της Ρωσίας ανακοίνωσε περιορισμούς στην εισαγωγή ζώντων βοοειδών και προβάτων από την Πελοπόννησο και την περιοχή Λάτιο της Ιταλίας, λόγω των κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ίδιοι περιορισμοί τίθενται προσωρινά, από αύριο 7 Αυγούστου, για ζώα και γενετικό υλικό από την περιοχή Χάσκοβο της Βουλγαρίας.

Madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου