www.biopoiotita.gr

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ελληνικές ενστάσεις για τις αποζημιώσεις της ΕΕ στους ροδακινοπαραγωγούς

Επανεξετάζεται ο κανονισμός της Κομισιόν για τον τρόπο κατανομής των 33 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών, μετά τις ενστάσεις που διατύπωσε η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως μετέδωσε η "Ναυτεμπορική". 

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ελληνική πλευρά ζήτησε τονεπαναπροσδιορισμό των ποσών, με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και, όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τους εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών της Ε.Ε. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και τρία εκατ. Ευρώ για δράσεις προώθησης.

Αναλυτικά ο κανονισμός προβλέπει:

-χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ).

-ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. και Γαλλία 262.000 ευρώ.

Ωστόσο, μετά την ένσταση της ελληνικής πλευράς η Επιτροπή  ανακοίνωσε, ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από τα Κράτη Μέλη την αποστολή γραπτών παρατηρήσεων σήμερα Παρασκευή. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει τις δικές της παρατηρήσεις οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-Επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.

-Η στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Ο.Π. καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση)

-Να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Ο.Π. και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το Κ-Μ» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους.

-Να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Οι διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται, με στόχο την επιπρόσθετη στήριξη των ροδακινοπαραγών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει από τις 16 Ιουλίου ο Έλληνας Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.


Metaforespress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου