www.biopoiotita.gr

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Aποζημίωση ζητούν οι παραγωγοί Ημαθίας-Κοζάνης

Το μεσημέρι της Τρίτης- σε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- θα παρουσιάσουν οι εξαγωγείς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης και Φλώρινας τα αιτήματά τους ενώ είναι σε επαφές με τους παραγωγούς της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στις Βρυξέλλες, μετά το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Μεταξύ άλλων ζητούν την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων που δεν πωλούνται και την καταβολή αποζημιώσεων.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων των παραγωγών Ημαθίας και Κοζάνης-που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια-ενώ τη Δευτέρα θα συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους της Μεσογείου, τα αιτήματα συνοψίζονται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών, μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.

Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται "τεράστιο κόστος", σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη "εξευτελιστικά χαμηλή" -μέχρι και 0,05 ευρώ- και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου