www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Στα €50 εκατ. εκτίμησαν στη σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών τη ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο


Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες που έχει υποστεί η χώρα μας από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν γενικοί γραμματείς από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ, στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι προς το παρόν το πρόβλημα φαίνεται να είναι περιορισμένο, υπό την έννοια ότι ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν, η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών. Αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστροφές, αλλά στο ΥΠΕΞ θεωρούν ότι είναι «σε λελογισμένα επίπεδα». 

 «Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων». 

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά. 

Tην Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι εθνικοί εμπειρογνώμονες και θα εξετάσουν επιλογές ελάφρυνσης των επιπτώσεων του εμπάργκο στους ευρωπαίους αγρότες. 

 Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται. «Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη - μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. ξεκίνησε άλλη σύσκεψη, αυτή τη φορά στο υπουργείο Οικονομικών, όπου αναμένεται να επιχειρηθεί μια αποτίμηση των επιπτώσεων στον προϋπολογισμό από το εμπάργκο αλλά και να εξακριβωθεί το οικονομικό μέγεθος της ζημίας των εξαγωγέων προς τη Ρωσία.

Μετά το τέλος και της δεύτερης σύσκεψης ανακοινώθηκαν τα εξής:
  
«Η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη έγκαιρα ζητώντας την κινητοποίηση της ΕΕ για την προστασία των ελληνικών και κατ΄ επέκταση των ευρωπαϊκών προϊόντων κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, πριν ακόμα ληφθεί η απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο. 

»Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. 

»Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες. 

»Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

»Η ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά παρενέβη εγκαίρως στα ευρωπαϊκά όργανα, παρακολουθεί το πρόβλημα και θα σταθεί αρωγός στον έλληνα αγρότη που πλήττεται». 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της ΕΕ για μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα.

Tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου