www.biopoiotita.gr

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Στα ρωσικά σύνορα 3.000 ελληνικές νταλίκες με προϊόντα – Πώς αντιδράει η κυβέρνηση

Inewsgr.com


Καθ” οδόν προς τη Ρωσία βρίσκονται περίπου 3.000 ελληνικές νταλίκες με ροδάκινα και νεκταρίνια καθώς υπάρχουν συμβόλαια που είναι εν ισχύ, παραμένει ωστόσο άγνωστο αν θα τις δεχθεί η Ρωσία και οι οδηγοί θα αναγκαστούν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με τα προϊόντα να πηγαίνουν στα σκουπίδια.

Φωτογραφία αρχείου

Φωτογραφία αρχείου

Στην Αθήνα την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για το τι μέλλει γενέσθαι με το ρωσικό εμπάργκο. Συγκεκριμένα, για τα υπόλοιπα προϊόντα που έμειναν πίσω, διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών υπουργείων, ώστε εάν υπάρχει δυνατότητα τα ευπαθή προϊόντα να τα διοχετεύσουν στην εσωτερική αγορά για να μην καταστραφούν.

Ειδικότερα, εξετάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ζητήσει από τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας να απορροφήσει ο στρατός και τα νοσοκομεία τα φρούτα, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων για να απορροφηθούν άμεσα και σε ξενοδοχεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί πολύ χαμηλές προσδοκίες σε ό, τι αφορά πιθανές εξαιρέσεις, συνιστά όμως υπομονή ενώ αναμένεται η εγκύκλιος της απόφασης του Κρεμλίνου, οι εφαρμοστικές πράξεις και τα λοιπά νομικά κείμενα για να φανούν τα περιθώρια κινήσεων.

Η κυβέρνηση σκέφτεται είτε να ζητήσει αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες -κάτι που ζητούν και άλλες χώρες- είτε να διοχετευτούν τα προϊόντα σε άλλες αγορές. Υπάρχει ακόμα η σκέψη να ζητηθεί από την ΕΕ και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση από την Ελλάδα κάποιων χρημάτων του ΕΣΠΑ για να αποζημιώσει η κυβέρνηση τους αγρότες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία εξετάζουν πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν μεγάλα ανοίγματα προς τη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» αυτές είναι:

Ford Motor Co. (ΗΠΑ): Η ρωσική αγορά αυτοκινήτων είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρώπης και η Ford κατέχει μερίδιο 3,% της αγοράς. Το 2013 πούλησε 105.000 οχήματα στη Ρωσία. Παράλληλα στη Ρωσία λειτουργούν τρία εργοστάσια.

General Motors CO. (ΗΠΑ): Η GM το 2013 κατείχε το 9,1% της αγοράς και είχε πουλήσει 258.000 οήματα σρη στη Ρωσία. Επιπλέον έχει εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη.

Exxon Mobil Corp. (ΗΠΑ): Το 2011 υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική Rosneft για την εκμετάλλευση δυνητικά τεραστίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αξία τους φτάνει τα 500 δισ. δολάρια

Citigroup Inc. (ΗΠΑ): Εχει δεκάδες καταστήματα στη Ρωσία και περιουσιακά στοιχεία που φτάνουν τα 10,3 δισ. δολάρια

JPMorgan (ΗΠΑ): Η έκθεση στη ρωσική αγορά φτάνει τα 4,7 δισ. δολάρια

Reiffeisen Bank (Αυστρία): Η έκθεση της αυστριακής τράπεζας σε Ρωσία και Ουκρανία ανέρχεται σε 18 δισ.

BP (Βρετανία): Η ΒΡ κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Rosneft, με την τελευταία να συμβάλει το δ΄τρίμηνο κατά 1 δισ. Ευρώ στα κέρση της ΒΡ

Total (Γαλλία): Κατέχει το 20% του Yamal LNG, πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στο ρωσικό Βορρά.

Fortum (Φινλανδία): Πρόκειται γαι τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Φινλανδίας, η οποία περιμένει από τη ρωσική αγορά το 25% των εσόδων της το 2016.

Renault-Nissan (Γαλλία-Ιαπωνία): Μέσω της Avtovaz ελέγχει το 29% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων.

Danone (Γαλλία): Για την εταιρεία η ρωσική αγορά είναι η μεγαλύτερη. Το 2012 έκανε εκεί το 10% των πωλήσεων της.

Carlsberg (Δανία): Η δανική ζυθοποιία έκανε το 2012 το 40% του τζίρου της στη ρωσική αγορά.

Glencore Xstrata (Ελβετία): Δραστηριοποιείται στα χρηματιστηριακά εμπορεύματά και η έκθεση της αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια.

Enel (Ιταλία): Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός της Ιταλίας προβλέπεται ότι το 2016 θα λάμβανε τα 10% των εσόδων της από τη Ρωσία.

Eon (Γερμανία): Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας φυσικού αερίου αναμενόταν να λάβει το 3% των εσόδων της το 2016 από τη ρωσική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου