www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το γιαούρτι προστατεύει από τον διαβήτη

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Ένα γιαούρτι λίγων λιπαρών σχεδόν κάθε μέρα μπορεί να μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο των ενηλίκων να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το είδος του γιαουρτιού δεν έχει σημασία, ενώ ανάλογη προστατευτική δράση μπορεί να ασκούν και τα λίγων λιπαρών τυριά, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο κατά 24%.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη με 4.255 εθελοντές, οι 753 εκ των οποίων εκδήλωσαν τύπου 2 διαβήτη στη διάρκεια μιας ενδεκαετούς περιόδου παρακολουθήσεως.

Όπως γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην επιθεώρηση «Diabetologia» την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), οι έως τώρα μελέτες για τη δυνητική συσχέτιση γαλακτοκομικών προϊόντων και διαβήτη είχαν αντιφατικά αποτελέσματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη δική τους μελέτη η οποία - όπως λένε - είναι η πιο αναλυτική που έχει διεξαχθεί έως σήμερα.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, καταγράφοντας κάθε τι που έτρωγαν και έπιναν.

Αυτό επέτρεπε στους ερευνητές να διαπιστώσουν ότι η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών δεν σχετιζόταν με τον διαβήτη, ανεξάρτητα από το αν είχαν πολλά ή λίγα λιπαρά.

Εξετάζοντας στη συνέχεια ένα-ένα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο τα υψηλής παστερίωσης γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το φρέσκο τυρί (fromage frais) και το λίγων λιπαρών κότατζ τσηζ μείωνε σε βάθος χρόνου τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε ακόμα και στους παχύσαρκους εθελοντές - εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η παχυσαρκία αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση τύπου 2 διαβήτη.

Η μείωση του κινδύνου αφορούσε τους εθελοντές που έτρωγαν κατά μέσον όρο 4,5 κεσεδάκια (των 125 γρ.) γιαούρτι λίγων λιπαρών την εβδομάδα.

Μάλιστα όσοι εθελοντές αντικατέστησαν στο πέρασμα του χρόνου άλλα σνακ (όπως τα πατατάκια) με το γιαούρτι αυτό, ήταν ακόμα πιο προστατευμένοι.



Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου