www.biopoiotita.gr

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Διατροφικός θησαυρός το κουνουπίδι

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος του πολύτιμου για την υγεία λαχανικού

Το κουνουπίδι λένε ότι προέρχεται από μία ποικιλία άγριου λάχανου που ευδοκιμούσε στην Ασία. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς και μεγάλους, καθώς τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 26 θερμίδες και το 60% της βιταμίνης C που χρειάζεστε ημερησίως.

Διάσημο όμως έγινε κυρίως λόγω της περιεκτικότητας του σε ορισμένα φυτοχημικά συστατικά όπως η σουλφοραφάνη που περιέχει. Έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός των συστατικών αυτών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του στήθους, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Ωστόσο προσέξτε. Όταν το βράζετε για αρκετή ώρα το εκτός από το έντονο άρωμα που παράγεται, χάνονται έως και τα 2/3 των θρεπτικών συστατικών του και ιδιαιδτέρως οι υδατοδιαλυτές του βιταμίνες.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να το βράζετε όσο το δυνατόν λιγότερο ή ακόμα καλύτερα να το φτιάχνετε στον ατμό.

Ακόμη, μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό που βράζει το κουνουπίδι λίγο γάλα και ως δια μαγείας η άσχημη μυρωδιά θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Πηγή: neadiatrofis.gr