www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Προειδοποίηση Γκαλμπρέιθ: Οι έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους

Την ώρα που η Κομισιόν ανακοίνωνε ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012, ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκαλμπρέιθ δήλωνε στη Sueddeutsche Zeitung ότι φοβάται πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και ζητούσε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.
Ο υιός του μεγάλου Κένεθ Γκαλμπρέιθ υποστηρίζει δε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει. Αναφέρεται στα ολιγαρχικά συμφέροντα που ελέγχουν την πολιτική και την οικονομία της Ελλάδας και επισημαίνει ότι το 40% των αγροτικών εκτάσεων έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται.

«Είναι σαφές, λέει ο Γκαλμπρέιθ ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει». Κατακρίνει την κυβέρνηση που πουλάει τη ΔΕΠΑ και πιστεύει ότι το κάνει επειδή δεν πιστεύει στο μέλλον. Φοβάται κύμα φυγής κεφαλαίων και προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: «Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου