www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Τις δέκα ισχυρότερες παγκόσμιες αγορές στις οποίες θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρουσίασε ο ΣΕΒΕ


Τις δέκα ισχυρότερες αγορές, εντόπισε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δ. Λακασάς «στις αγορές αυτές θα πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να ρίχνουν το βάρος τους οι ελληνικές επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με την έρευνα, οι δέκα μεγαλύτερες χώρες - αγορές και τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα:
1) Κίνα: πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο με ΑΕΠ 11,5 τρισ. δολάρια και με πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο έτος κατά 9,4%. Επιπλέον, είναι η πρώτη χώρα σε συναλλαγματικά διαθέσιμα στον κόσμο με αξία 3,2 τρισ. δολάρια, όπως επίσης και η πρώτη χώρα σε εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία με εισαγωγές 1,75 τρισ. δολάρια.
2) ΗΠΑ: αποτελούν την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο με ΑΕΠ 15,3 τρισ. δολάρια και τη μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία στον κόσμο με εισαγωγές 2,2 τρισ. δολάρια.
3) Ινδία: οι εισαγωγές της ανέρχονται σε 461 δισ. δολάρια και έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας 9,8%.
4) Τουρκία: με αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5%, με χαμηλό ποσοστό ανεργίας και με σημαντική αύξηση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγορές και μάλιστα γειτονική της Ελλάδας.
5) Ιαπωνία: πρόκειται για την 4η οικονομία από πλευράς ΑΕΠ και εισαγωγών στον κόσμο, ενώ το γεγονός ότι έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής, στα 84 έτη, μεταφράζεται σε υψηλή κατανάλωση.
6) Καναδάς: πρόκειται για τη 12η μεγαλύτερη εισαγωγική οικονομία (461 δισ. δολάρια η αξία των εισαγωγών ετησίως), με υψηλό δείκτη οικονομικής ελευθερίας και με υψηλό προσδόκιμο ζωής.
7) Ρωσία: αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εισαγωγικές οικονομίες στον κόσμο με εισαγωγές πάνω από 320 δισ. δολάρια και με ΑΕΠ πάνω από 2,4 τρισ. δολάρια.
8) Πολωνία: αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης με ΑΕΠ 781 δισ. δολάρια.
9) Αυστραλία: μακρινή μεν αλλά από τις ισχυρότερες και σταθερότερες οικονομίες στον κόσμο με ΑΕΠ 1 τρισ. δολάρια και 3η στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.
10) Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 49.000 δολάρια και με ετήσια αύξηση του πληθυσμού 3% αποτελεί αναμφίβολα ισχυρή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου