www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Η έκθεση στον ήλιο «ρίχνει» την πίεση


Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους, υποστηρίζουν Βρετανοί

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει μεν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα, όμως τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους, κυρίως χάρη στη γρήγορη και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης που επιφέρει η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. 

Αν και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες πάνω στο ζήτημα, ανέφεραν ότι ίσως στο μέλλον θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχετικές ιατρικές συμβουλές για τη σχεδόν πλήρη αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο.

Οι δερματολόγοι του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δεν έχουν ακόμα κάνει επίσημη επιστημονική δημοσίευση, αλλά θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο μεγαλύτερο διεθνές δερματολογικό συνέδριο στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Σκωτία, σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρίτσαρντ Γουέλερ, θεωρούν ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς οι βλαβερές για το δέρμα υπεριώδεις ακτίνες απελευθερώνουν μια ουσία (μονοξείδιο του αζώτου) που ρίχνει την πίεση στο αίμα.

Έτσι, ο ήλιος βοηθά στη μείωση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό, ακόμα και στην παράταση της ζωής. Οι βρετανοί επιστήμονες επισήμαναν πως οι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικά λόγω υψηλής πίεσης είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος.

Όπως εξάλλου είναι ήδη γνωστό, ο ήλιος πυροδοτεί την αυξημένη παραγωγή βιταμίνης D στον οργανισμό. Αλλά οι ερευνητές τόνισαν ότι κακώς έως τώρα υπήρχε η εντύπωση πως μόνο η βιταμίνη D συνιστά τη βασική ωφέλεια της έκθεσης στον ήλιο.

Οι βρετανοί επιστήμονες έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 24 εθελοντές που εκτέθηκαν εναλλακτικά σε υπεριώδες φως όπως το ηλιακό ή σε απλό φως που θέρμαινε το δέρμα. Η έρευνα έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση έπεφτε σημαντικά μετά από μια ώρα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (είναι αυτή από την οποία προστατεύουν τα αντηλιακά), ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο με το απλό θερμό φως. Οι ερευνητές εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι η μείωση της πίεσης επέρχεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

«Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την καρδιά υπεραντισταθμίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», δήλωσε ο Γουέλερ και ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα του θα πραγματοποιήσει μια νέα μελέτη για να συγκρίνει τα δύο είδη κινδύνου σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ήλιο σε διαφορετικό βαθμό. «Αν και η νέα έρευνα επιβεβαιώσει ότι το ηλιακό φως μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμβουλή μας για την έκθεση στον ήλιο», πρόσθεσε.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι, ιδίως οι λουόμενοι στις παραλίες, θα πρέπει να βάζουν κανονικά το αντιηλιακό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου