www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

«Η υπομονή απέναντι στη λιτότητα αρχίζει να εξαντλείται»


Λήψη μέτρων υπέρ της ανάπτυξης ζητά ο Ρομπάι

Να ληφθούν άμεσα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα πρέπει «να αναλάβουν άμεση δράση» για να προωθήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας καθώς οι χώρες της ηπείρου δείχνουν κόπωση από τα μέτρα λιτότητας.

«Η λήψη αυτών των μέτρων είναι πολύ πιο επείγουσα από ποτέ άλλοτε. Έπειτα από μία τριετία επιχειρήσεων κατάσβεσης, η υπομονή απέναντι στη λιτότητα κατανοητά αρχίζει να εξαντλείται», τόνισε ο Ρομπάι από το Εστορίλ της Πορτογαλίας, όπου συμμετέχει σε συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

«Γνωρίζω πως είναι μία στιγμή που απαιτεί πολιτικό θάρρος και αρκετοί ηγέτες επιδεικνύουν αυτό το θάρρος, ακόμη κι εδώ στην Πορτογαλία», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας «αν και στην πλειοψηφία δεν αρέσουν αυτού του είδους τα μέτρα, πολλοί απ’ αυτούς γνωρίζουν πως είναι αναπόφευκτα. Ο κόσμος έχει την πλήρη αίσθηση αυτού του πράγματος».

Μολαταύτα, ο ίδιος επισήμανε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να παρεκκλίνει ακόμη από την πορεία της μείωσης των ελλειμμάτων και θα πρέπει να ανακαλύψει «την ορθή οδό» ανάμεσα στη στις δαπάνες για μείωση του ελλείμματος και τα μέτρα για την ανάπτυξη, ενώ θα εξακολουθήσει την πολιτική των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα εξασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ο Ρομπάι υπογράμμισε πως σε καιρούς κρίσης, όπως αυτούς που διανύει σήμερα η Ευρώπη, οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν κινδύνους «εντός των κομμάτων τους και προσωπικά» και να δράσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, ακόμη κι εάν δεν χαίρουν «άμεσα» της λαϊκής στήριξης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τα κόμματα που υποστήριζαν τις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η χαλάρωση των στόχων για το έλλειμμα σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ή η χρονική παράταση που δόθηκε σε άλλες για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους αποτελούν ένα είδος υγιούς πραγματισμού, που ο ίδιος θα επικροτούσε και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αμβλύνουν το κύριο πρόβλημα της παρούσης στιγμής και αφορά την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μία περίοδο που οι τράπεζες δεν δείχνουν προθυμία να αναλάβουν άλλους επενδυτικούς κινδύνους. Ο Ρομπάι όμως δεν ανέφερε σαφώς ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Ένα άλλο μέτρο που ενδεχομένως θα βοηθήσει την ΕΕ να αποτρέψει μελλοντικές κρίσεις είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, προκειμένου να απαγκιστρωθούν οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα κρατικά ομόλογα από τους κινδύνους στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπάρχει ένα μισοτελειωμένο σύστημα. Καλώ τους βουλευτές να συμφωνήσουν στην εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών στη λήψη των αποφάσεων και να συστήσουμε ένα σχήμα εγγύησης των καταθέσεων», πρόσθεσε.

Ο Ρομπάι επαίνεσε την προσπάθεια ορισμένων χωρών που εφαρμόζουν τη λιτότητα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, «ως παράδειγμα για τα αποτελέσματά τους» που έχουν βοηθήσει «στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ευρώ» και στο να διατηρηθεί αλώβητη η ευρωζώνη.