www.biopoiotita.gr

Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Ολόκληρος ο πολιτισμός της Λέσβου και του ελληνικού ούζου σε ένα λεύκωμα


Αλεξανδρής Πέτρος|  15/05/2013 - 11:31 πμ
Τρεις κόσμους, τρεις πολιτισμούς της καθημερινότητας συνδέει το λεύκωμα που δημιούργησε η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης σε συνεργασία με την εταιρεία Ύαλος: Τη Λέσβο με τους κατοίκους της, τις πρώτες ύλες (γλυκάνισο Λισβορίου, μάραθος, αλάτι Καλλονής κ.ά.) με τους καλλιεργητές, το ούζο με τη διαδικασία απόσταξης και παραγωγής του.
Θέλοντας να επικεντρωθεί στον άνθρωπο πίσω από τη σκηνή (backstage) ο φωτογράφος Βασίλης Βρεττός έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του μοναδικές στιγμές της καθημερινότητας από το νησί της Λέσβου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Στις 14 Μαΐου το λεύκωμα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη με οικοδεσπότες τον Νίκο Καλογιάννη, πρόεδρο της ποτοποιίας, την Τίνα Τουπάι από την «Ύαλος», τον Άρη Τσανακλίδη, σεφ που επιμελήθηκε τους μεζέδες και συντονιστή τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη.

Φιλοδοξία της πολυτελούς έκδοσης, που τιτλοφορείται «Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως», είναι να αναδείξει τη μεγάλη παράδοση του Ούζου στη Λέσβο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πλωμάρι, πάντα με μία προσέγγιση ανθρωποκεντρική, όπως ταιριάζει στην Ποτοποιία Πλωμαρίου αλλά και στο ίδιο το Ούζο ως προϊόν. Για το σκοπό αυτό, η δημιουργική ομάδα που επιμελήθηκε το λεύκωμα, με επικεφαλής την καταξιωμένη εταιρεία branding YALOS και βασικό συστατικό την ξεχωριστή ματιά του κ. Βρεττού, ταξίδεψαν μέχρι τη Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν τόσο το Πλωμάρι όσο και άλλα μέρη του νησιού που συνδέονται άρρηκτα με το Ούζο.

Στο ταξίδι τους αυτό, αποτύπωσαν τα πρόσωπα, τις στιγμές και τους χώρους που συνθέτουν τη μυστική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου και του προσδίδουν τα, αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο, μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου, ο κ.  Καλογιάννης, Πρόεδρος της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, ανέφερε: «Όταν για πρώτη φορά συζητήσαμε με τους συνεργάτες μας από την YALOS να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα για το Ούζο και τη διαδρομή του από τον τόπο παραγωγής του μέχρι το τραπέζι μας, νιώσαμε ότι βρήκαμε έναν τρόπο να δώσουμε ζωή σε όλα όσα συμβολίζει το Ούζο και αντιπροσωπεύουν και εμάς τους ίδιους: 120 σχεδόν χρόνια από τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης δημιούργησε ένα Ούζο εξαιρετικής ποιότητας συνδυάζοντας τους αρωματικούς σπόρους και τα βότανα της Λέσβου, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου εξακολουθεί να παράγεται με την ίδια μυστική συνταγή στο αποστακτήριο της Αποσταγματοποιίας στο γραφικό Πλωμάρι.

Ως προϊόν με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ποιότητας, το Ούζο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λέσβο, από όπου καθιερώθηκε ως το εθνικό ποτό της χώρας μας αλλά και συστήθηκε σε όλους όσοι ξέρουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν την ποιότητα, ακόμη και έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Μέσα από την έκδοση αυτή, που ξεχωρίζει τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την αισθητική της, θελήσαμε να τιμήσουμε το παρελθόν και το παρόν του Ούζου, και κυρίως τους ανθρώπους του, αυτούς που με τις γνώσεις και το μεράκι τους μας χαρίζουν μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες. Ταυτόχρονα, όμως, θελήσαμε να θυμίσουμε πως, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στη χώρα μας συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και να οραματιζόμαστε το μέλλον, με έμπνευση και δημιουργικότητα».

Την έκδοση «Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως» μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.