www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Υγεία: Ποια είναι η σωστή διατροφική προετοιμασία για τις εξετάσεις;

Μετά τις διακοπές του Πάσχα, η σχολική χρονιά πλησιάζει προς τη λήξη της και οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι συχνό φαινόμενο την περίοδο αυτή να εμφανίζεται άγχος, νεύρα, υπερένταση και πίεση. Ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτεται ένας μαθητής τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η διατροφή του. Οι περισσότεροι μαθητές τρέφονται 'άτσαλα', ενώ πολλοί θεωρούν ότι η υπερκατανάλωση τροφής θα καλύψει τις ανάγκες τους. Η σωστή διατροφή όμως δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν τους μαθητές να είναι ήρεμοι και συγκεντρωμένοι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

1. Βοηθήστε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας αποκλειστικά τη γλυκόζη. Η γλυκόζη παρέχεται στον οργανισμό μας από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.α.)
. Δυστυχώς όμως η γλυκόζη δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας. Έτσι πρέπει να «επαναφορτίζουμε» τον οργανισμό μας με γλυκόζη κάθε 3-4 ώρες. Αυτό το πετυχαίνουμε πραγματοποιώντας μικρά και συχνά γεύματα. Ένας καλός προγραμματισμός γευμάτων έγκειται στα 5 γεύματα. Ουσιαστικά αναφερόμαστε σε 3 κύρια (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) γεύματα και 2 ενδιάμεσα snack (δεκατιανό, απογευματινό).

Πολλές έρευνες έχουν μελετήσει την επίδραση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα ξερά δαμάσκηνα και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός στη μνήμη. Αν και δεν υπάρχει κάποια ισχυρή απόδειξη για τη δράση τους, σίγουρα αποτελούν τροφές ιδιαίτερα υγιεινές.

Μην ξεχνάτε πως η φυσική δραστηριότητα και η ξεκούραση είναι οι καλύτεροι βοηθοί της μνήμης.

2. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που ξεκινούν την ημέρα τους με ένα καλό πρωινό, έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτά που δεν παίρνουν πρωινό. Αυτή η διαπίστωση φαίνεται λογική αν αναλογιστούμε ότι τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό, ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς ενέργεια με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά κουρασμένα και νυσταγμένα. Άλλωστε η κατανάλωση πρωινού είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι φυσικό χυμό συνοδευόμενα από δημητριακά ή ψωμί με μέλι και μαργαρίνη.

3. Προσοχή στην κατανάλωση καφέ

Πολλοί μαθητές συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ προκειμένου να κερδίσουν λίγες ώρες διάβασμα παραπάνω. Άλλοι πάλι καταναλώνουν αρκετούς καφέδες κατά τις εξόδους τους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε πρέπει να γνωρίζεται πως οι διεγερτικές ιδιότητες του καφέ χάνονται με την υπερκατανάλωση. Επιπλέον η αλόγιστη χρήση καφέ δύναται να προκαλέσει ευερεθιστότητα, αϋπνίες, ζάλη και γαστρεντερικές διαταραχές. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή της κατανάλωσης καφέ. Αν αυτό για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό περιορίστε τους καφέδες σε 1 φλιτζάνι την ημέρα. Προτιμήστε τον ελληνικό και το γαλλικό καφέ έναντι του νες, του δημοφιλούς φραπέ και του freddo.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε τα εξής σημεία:

• Δεν πρέπει να γίνονται δίαιτες αδυνατίσματος κατά την περίοδο των εξετάσεων.

• Την προηγούμενη των εξετάσεων να καταναλώνονται τρόφιμα οικεία προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης συστήνεται το γεύμα που θα καταναλώσει ο μαθητής να είναι της αρεσκείας του και να το έχει επιλέξει ο ίδιος. Αυτό θα αποτελέσει μία ευχάριστη εμπειρία που θα βοηθήσει το μαθητή να χαλαρώσει.

• Να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα που προκαλούν κακή διάθεση και υπνηλία.

• Την ημέρα των εξετάσεων είναι απαραίτητο το πρωινό. Αν ο μαθητής πάει στις εξετάσεις με άδειο στομάχι κινδυνεύει εκτός των άλλων να ζαλιστεί και να μην αποδώσει παρά τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. 
queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου