www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ


Δείτε το χρώμα, ανοίξτε το βάζο και γευτείτε ένα 
αρωματικό μέλι...................
ΧΡΩΜΑ, ΓΕΥΣΗ, ΑΡΩΜΑ ΜΕΛΙΟΥ
http://www.geaolympou.gr/xrvma-geysh-arvma-melioy/
Τα φυσικά χαρακτηριστικά του μελιού, που επηρεάζουν καθοριστικά τις υποκειμενικές προτιμήσεις των καταναλωτών για την τελική επιλογή τους είναι το χρώμα, η γεύση και το άρωμα του μελιού.
ΧΡΩΜΑ
Το χρώμα του μελιού είναι αντιπροσωπευτικό της φυτικής του προέλευσης, και είναι ένα από τα κύρια κριτήρια επιλογής του μελιού, γιατί είναι το πρώτο που βλέπει ο καταναλωτής και επηρεάζει σημαντικά την προτίμησή του. Το χρώμα του μελιού ποικίλει από ανοιχτό κίτρινο έως καφέ σκούρο. Για μεγαλύτερη ευκολία θα κατατάξουμε το μέλι ανάλογα με το χρώμα σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το σκουρόχρωμο μέλι και το ανοιχτόχρωμο μέλι.
Σκουρόχρωμο μέλι, είναι αυτό που προέρχεται από μελιτώματα κωνοφόρων δέντρων (πεύκο, καστανιά, κ.ά.). Το σκουρόχρωμο μέλι είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο κ.ά.), και θεωρείτε μέλι με μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Ανοιχτόχρωμο μέλι είναι το ανθόμελο, δηλαδή το μέλι που προέρχεται από διάφορα άνθη, και το χρώμα του γενικά είναι ξανθό και λαμπερό. Υπάρχει μέλι που προέρχεται από ένα άνθος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό , αλλά και μέλι που προέρχεται από πολλά και διάφορα άνθη. Το ανοιχτόχρωμο μέλι έχει ελαφριά γεύση και ωραίο άρωμα.
Το χρώμα του μελιού εκτός από τη φυτική του προέλευση εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η μέλισσα, η ταχύτητα συλλογής του μελιού, οι μελισσοκομικοί χειρισμοί, ο χρόνος αποθήκευσης και ο τρόπος συντήρησης του μελιού.
ΓΕΥΣΗ
Η γεύση είναι χαρακτηριστική της ποικιλίας του μελιού. Η γεύση εξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις από την περιοχή προέλευσης, από την σύνθεση και την περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία,από την ποσότητα των φυσικών σακχάρων, αιθέριων ελαίων, οξέων, κ.ά., ουσιών που συνθέτουν το μέλι. Ένα μέλι χαρακτηρίζεται από τη γεύση του, ως γλυκό, πολύ γλυκό, υπόγλυκο ή υπόπικρο και πικρό. Μπορεί επίσης να έχει γεύση απαλή ή δυνατή ή να είναι οξύ και έντονα γευστικό.
Τα σκουρόχρωμα μέλια, γενικά είναι πιο πικρά γιατί περιέχουν λιγότερα φυσικά σάκχαρα, και έχουν δυνατότερη γεύση, κάτι που πιθανώς οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Τα ανοιχτόχρωμα μέλια έχουν γλυκιά ή πολύ γλυκιά γεύση αλλά πιο απαλή και διακριτική.
ΑΡΩΜΑ
Το άρωμα είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας του μελιού και προέρχεται από τα φυτά από τα οποία συλλέχθηκε το νέκταρ και τα μελιτώματα. Το νέκταρ και τα μελιτώματα περιέχουν αιθέρια έλαια που παραμένουν στο μέλι. Ένα μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς αρωματικό έως έντονα αρωματικό.
Τα σκουρόχρωμα μέλια έχουν πιο δυνατό και έντονο άρωμα.
Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ελαφρύ και ωραίο άρωμα.
Τα είδη του μελιού που παράγονται στην Ελλάδα έχει το κάθε ένα τη δική του ξεχωριστή σημασία. Τα πιο γνωστά είδη μελιού στην Ελληνική αγορά είναι:
Μέλι Πεύκου (μελίτωμα)
Μέλι Καστανιάς (μελίτωμα και άνθη)
Μέλι Ελάτης (μελίτωμα)
Μέλι Ανθέων και Δάσους (άνθη ποικίλης ανθοφορίας)
Μέλι Ερείκης (Σουσούρα) (ανθέων)
Μέλι Θυμαριού (ανθέων)
Μέλι Εσπεριδοειδών (ανθέων)
Μέλι Βαμβακιού (ανθέων)
Μέλι Ηλίανθου (ανθέων)
Παρόλο που τα διάφορα μέλια έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, η χημική σύνθεση του μελιού παραμένει πάντα η ίδια.
Το χρώμα του μελιού, η γεύση και το άρωμα του ποικίλουν και εξαρτώνται από τη φυτική προέλευση του μελιού, τις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, το υψόμετρο, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, και από τις σωστές μελισσοκομικές εργασίες του μελισσοκόμου σύμφωνα με τους κανόνες της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, ώστε να μην αλλοιωθούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του φυσικού αυτού βιολογικού προϊόντος που με τόσο κόπο και υπομονή παράγουν οι μέλισσες.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η γνώμη μας είναι ότι το καλύτερο μέλι είναι αυτό που αρέσει και προτιμάει περισσότερο ο κάθε καταναλωτής.
Το καλύτερο μέλι είναι του μελισσοκόμου που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε !!!

Για το ΒΙΟ-ΚΤΗΜΑ ΓΗ ΟΛΥΜΠΟΥ
Τζένη Χ. Κωτίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου