www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Να αποκαταστήσουν κλίμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα θέλουν οι Ολλανδοί


Ολλανδία: Από τον Γκόρντον Γκέκο στην αλληλεγγύη

Να αποκαταστήσουν κλίμα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα θέλουν οι Ολλανδοί

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2013 22:02 |

Προσπάθεια αλλαγής πλεύσης και αναστροφής του κλίματος καχυποψίας στις σχέσεις της Ολλανδίας με τη χώρα μας, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η νέα ολλανδική κυβέρνηση καθώς και η χώρα αυτή υφίσταται πλέον τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Σκοπός των Ολλανδών, όπως συμφωνούν και ελληνικές διπλωματικές πηγές στη Χάγη, φαίνεται πως είναι η στήριξη της Ελλάδας μέσω αύξησης των εξαγωγών τους και διευκόλυνσης του εμπορίου, και η ελάφρυνση των πιέσεων για επιβολή μέτρων, μέσω του διαχωρισμού των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν στην αναθέρμανση και της δικής τους οικονομίας, που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε στάδιο στασιμότητας και αναμονής.

Οι Ολλανδοί φαίνεται πως συνειδητοποίησαν πως αν η κρίση χτύπησε και τη δική τους πόρτα, δεν μπορεί να φταίει το μαύρο πρόβατο Ελλάδα. 

Ετσι το υπουργείο Εξωτερικών τους, σε συνεργασία με τον νέο πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα κ.Ιαν Βερστενγκ οργάνωσαν τις προηγούμενες ημέρες επίσκεψη ελλήνων δημοσιογράφων στην Ολλανδία, στην οποία πέρα από την προώθηση των πανεπιστημίων της χώρας, διαφάνηκε ξεκάθαρα η εξέλιξη μιας προσπάθειας αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. 

«Πρέπει να πολεμήσουμε τις στερεότυπες εκφράσεις καχυποψίας που εκφράζονται και στις δύο χώρες και να συνεχίσουμε με αλληλεγγύη», ήταν το μότο» που προωθούσαν όλοι οι συνομιλητές των ελλήνων, από τα στελέχη της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, μέχρι τα μέλη της task force για την Ελλάδα αλλά και τους Ελληνες εκπροσώπους της κοινότητάς μας στην Ολλανδία.

Οπως χαρακτηριστικά είπε σε συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους ο ολλανδός υπουργός εξωτερικών κ.Φρανς Τίμερμανς, -ο οποίος εξέφρασε και θετικές εντυπώσεις για την πρόοδο της χώρας μετά από το πρόσφατο του ταξίδι στην Ελλάδα- η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το πως θα εφαρμόσουμε την αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης ιδιότητα για την Ευρώπη. 

Ο ολλανδός υπουργός εξωτερικών συμπλήρωσε ότι και από τις δυο πλευρές το τελευταίο διάστημα διατυπώθηκαν αιτιάσεις που παραμορφώνουν την πραγματικότητα, όπως το να λένε πχ χώρες του βορρά ότι δεν τις ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις της λιτότητας στο νότο. ¨

«Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε αλληλεγγύοι γιατί και εδώ και στην Ελλάδα υπάρχει οικονομκή κρίση. 

»Υπάρχουν βέβαια διαφορές βορρά-νότου αλλά δεν πιστεύω ότι το πλάνο της λιτότητας είναι μια γερμανική έμπνευση. 

»Στο παρελθόν πράγματι ο βορράς πίστευε ότι αν δώσει περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες που τον ζητούν προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας, αυτό θα οδηγούσε στο να μη γίνουν τελικά οι αλλαγές. Τελευταία αυτή η άποψη χάνει έδαφος, απόδειξη πως υπάρχει διάθεση αλλαγής αυτού του δόγματος.

Ο κ.Τίμερμανς εκτίμησε ακόμα πως το τελευταίο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα και σημείωσε πως είναι απαραίτητο ένα μίνιμουμ επίπεδο αισιοδοξίας προκειμένου ο δυτικός κόσμος να μην οδηγηθεί στην τρέλα, την οποία μάλιστα περιέγραψε χρησιμοποιώντας ένα κινηματογραφικό χαρακτήρα, τον γνωστό από την ταινία Γουόλ Στριτ κυνικό χρηματιστή Γκορντον Γκέκο (τον υποδύθηκε ο Μάικλ Ντάγκλας) επειδή «η οικονομία είναι κατ' αρχήν ψυχολογία και μέρος της ψυχολογίας είναι τα στερεότυπα. 

»Αυτά οφείλουμε να καταπολεμήσουμε στην Ευρώπη. Κοιτάξτε τι γίνεται για παράδειγμα στη χώρα σας με τη Χρυσή Αυγή", τόνισε και απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν και οι δύο πλευρές να αναπαράγουν ανακριβή στερεότυπα όπως τα περί τεμπέληδων ελλήνων η περί ολλανδών που είναι τα "τσιράκια" των γερμανών. 

»Πάντως ερωτηθείς για το θέμα ων γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ο Ολλανδός ΥΠ.ΕΞ εξέφρασε την άποψη πως αυτό δεν λύνει τα προβλήματα και είπε πως παρότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα και τα στερεότυπα αφού και η Ολλανδία υπέστη γερμανική κατοχή , καλύτερα θα ήταν να κοιτάζει κανείς τις δικές του δυνατότητες. 

«Ολες οι γερμανικές κυβερνήσεις μετά από τον πόλεμο επέδειξαν υπεύθυνη στάση και πιστεύω πως σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη», κατέληξε.

Την πρόθεση του ολλανδικού επιχειρηματικού κόσμου να επενδύσει στην Ελλάδα της κρίσης, επιβεβαίωσε μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ολλανδικών βιομηχανιών και εργοδοτών κ. Μπερναρντ Βίντχες Bernard Wientjes), πρόσωπο με ιδιαίτερη πολιτική και επιχειρηματική επιρροή στη χώρα του.

«Παρότι και η Oλλανδία δεν βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε υγιή οικονομική κατάσταση και η κρίση έχει εμφανιστεί και εδώ, η οικονομία μας παραμένει εξαγωγική. 

»Οι εξαγωγές μας όμως είναι προσανατολισμένες στην Ευρώπη. Για παράδειγμα οι εξαγωγές μας στην Ιταλία είναι μεγαλύτερες από αυτές προς τη Ρωσία, ενώ προς τη χώρα σας είναι μεγαλύτερες από αυτές προς την Ιαπωνία! 

»Είναι λογικό ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό και η κρίση είναι εμπόδιο. Δυστυχώς και εμείς είχαμε φτιάξει μια κοινωνία βασισμένη στην κατανάλωση, που έχασε την ανταγωνιστικότητά της. 

»Προσωπικά πιστεύω όμως -και αυτό προτείνω και στα μέλη μας- ότι τώρα ακριβώς είναι ο κατάλληλος καιρός να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ελκυστική τώρα, αρκεί να συνεχίζεται μια πολιτική σταθερότητα και να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στο εμπόριο, κάτι που θα βοηθούσε και την Ελλάδα να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ολλανδία.

Το κύριο ενδιαφέρον των επενδυτών,κατά τον κ.Βίντχες, εστιάζεται στους τομείς της γεωργίας, ενέργειας, πληροφορικής και ναυτιλίας.

«Επίσης πιστεύω πως είναι εντελώς εσφαλμένο το στερεότυπο ότι οι Ολλανδοί δεν αγαπούν τη χώρα σας. Συμβαίνει το αντίθετο», υπογράμμισε

Ολλανδικές επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες εξάλλου συμμετέχουν ήδη στην task force για την Ελλάδα, προετοιμάζοντας τους οδικούς χάρτες σε διάφορους τομείς που τελούν υπο μεταρρύθμιση στη χώρα μας, όπως το εθνικό κτηματολόγιο, ο μηχανισμός ελέγχου των δαπανών του προϋπολογισμού, η απλούστευση των διαδικασιών στο εξαγωγικό εμπόριο, κα. 

Τις συνομιλίες τους με τους έλληνες δημοσιογράφους, έλεγαν ότι το τελευταίο διάστημα διαπίστωσαν αυθεντική πρόθεση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και ότι οι οδικοί χάρτες προς τον σκοπό αυτόν θα είναι σύντομα έτοιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου