www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αναζητούν σπίτια για αστέγους στην Κρήτη


Τεράστιο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Μεσαρά

Η ανέχεια και η ανεργία, οι άστεγοι, οι άνθρωποι που ζουν από τα συσσίτια και το βοήθημα της εκκλησίας και του δήμου αυξάνονται ακόμα και σε περιοχές που μέχρι χθες δεν αντιμετώπιζαν κανένα απολύτως πρόβλημα, που θεωρούσαν ότι η οικονομική κρίση θα αργήσει να τους χτυπήσει την πόρτα. Και όμως, η οικονομική κρίση έκανε την εμφάνιση της στον κάμπο της Μεσαράς στην Κρήτη αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο, ανθρώπους που μέχρι χθες δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα επιβίωσης.

«Πολλά είναι τα κρούσματα με ανθρώπους που δεν μπορούν να δώσουν ένα ενοίκιο και αναγκάζονται και μένουν στο χωράφι, στο δρόμο, σε ένα συγγενικό σπίτι. Με αυτό το δεδομένο κάνουμε έκκληση ως δήμος αν κάποιοι έχουν ιδιοκτησίες κλειστές ή χωρίς ενοικιαστές να επικοινωνήσουν μαζί μας και να το συζητήσουμε», δήλωσε η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη.

Η δήμαρχος αναφέρθηκε με τον τρόπο αυτό σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει ο δήμος. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την αξιοποίηση των παλιών και εγκαταλειμμένων ή ξενοίκιαστων σπιτιών που βρίσκονται στα όρια του δήμου Φαιστού, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους, αν θέλουν, μπορούν να παραχωρήσουν σε άστεγους και σε ανθρώπους που βιώνουν δύσκολες ώρες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο δήμος Φαιστού προχωρά στην υλοποίηση του προγράμματος ενώ παράλληλα δεν θέλει να δημιουργήσει ανησυχία και απορίες στους ιδιοκτήτες, που μπορεί να νοιώσουν ότι απειλείται η ιδιοκτησία τους.

Σύμφωνα με τη δήμαρχο, θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας σε νομικό επίπεδο αλλά και πολύ αυστηρά κριτήρια για όσους θελήσουν να μπουν σε ένα τέτοιο σπίτι. «Δε θα μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα αυτό. Το έχουμε ερευνήσει και φορολογικά αλλά και νομικά και υπάρχει τρόπος για όλα. Το θέμα είναι να μην υπάρξουν προβλήματα με την εφορία ή τη ΔΕΗ. Να γίνουν όλα σωστά και χωρίς κανείς να έχει άγχος. Έτσι και κάποιοι άνθρωποι θα βρουν στέγη αλλά και κάποια σπίτια δε θα μένουν ρημαγμένα»...

Ήδη, σύμφωνα με το prismanews.gr, υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εμφανιστεί στο δήμο Φαιστού και ζητούν πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό ενώ και ο δήμος από την πλευρά του περιμένει μέσα από το πρόγραμμα αυτό και να περιοριστούν τα ερειπωμένα και άδεια σπίτια αλλά και οι άνθρωποι που δεν έχουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και αναζητούν στέγη σε αγροικίες, χωράφια, φιλικά σπίτια, ακόμα και στα παγκάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου