www.biopoiotita.gr

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Εξετάζουν κατώτατο μισθό πολλαπλών ταχυτήτων


Με ηλικιακά, γεωγραφικά και άλλα κριτήρια

Κατώτατο μισθό πολλαπλών ταχυτήτων, με βάση ηλικιακά, γεωγραφικά και πλήθος άλλων κριτηρίων, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ηλικία, προβλέπεται διαφορετικός μισθός για εργαζομένους έως 18 ετών, άλλος για τις ηλικίες έως 24 και διαφορετικός για τους μεγαλύτερους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», προτείνεται ο κατώτατος μισθός να διαφοροποιείται ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας, αλλά και την οικονομική κατάσταση κάθε περιοχής.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 75% αυτού των ενηλίκων.

Σε ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες ύφεσης και ανεργίας σε συγκεκριμένες περιοχές, οι βασικοί μισθοί συνίσταται από το υπουργείο να είναι χαμηλότεροι.

Πρέπει, επίσης, να συνυπολογίζεται η σχέση του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος με το όριο της ελάχιστης διαβίωσης και με τον μέσο μισθό.

Οι φορείς που θα επεξεργαστούν το σχέδιο του υπουργείου θα λάβουν υπόψη τις κοινωνικές παροχές προς τις ευάλωτες ομάδες, το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές και την παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της, αλλά και σε επιμέρους κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου