www.biopoiotita.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Σύσκεψη αρχηγών με το βλέμμα στη Λευκωσία


Σύσκεψη αρχηγών με το βλέμμα στη Λευκωσία

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην κυπριακή κρίση, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |

Σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να μην επηρεάσει η κρίση της κυπριακής οικονομίας το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται η κυβέρνηση, αναμένοντας τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας μετά τη συμφωνία του Eurogroup.   
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Αθήνα αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, που έχει προγραμματιστεί για τις έξι το απόγευμα. Ο Αντώνης Σαμαράς ωστόσο φρόντισε να στείλει ένα έμμεσο μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου ότι η λύση στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυπριακή οικονομία περνά μέσα από το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης: «Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι. Αρκεί να μη χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμα συμπαράστασης προς τους Κυπρίους.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν με ανησυχία την πολιτική διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία και το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται από την αιφνιδιαστική απόφαση του Eurogroup, αλλά επισημαίνουν ότι η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα στην Κύπρο να παραμείνει όρθια και να στηρίξει τη θέση της στην ευρωζώνη. «Τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι περισσότερο επώδυνα ή καταστροφικά», διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας παράλληλα ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η θωράκιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τους κυπριακούς κραδασμούς.
ΣΚΛΗΡΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία του Eurogroup πυροδοτεί την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορικών διαστάσεων εγκληματική απόφαση», ενώ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζήτησε την άμεση σύγκληση  της Ολομέλειας (σήμερα Τρίτη), προκειμένου ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών «να εξηγήσουν γιατί συναίνεσαν σε αυτή την εγκληματική απόφαση».
Η απάντηση που έλαβε η Κουμουνδούρου τόσο από τον πρόεδρο της Βουλής όσο και από την κυβέρνηση ήταν αρνητική για καταστατικούς και πολιτικούς λόγους. Το αίτημα του κ. Τσίπρα, όπως τονιζόταν, μπορεί να είχε δημοσιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είχε διαβιβαστεί έως χθες το βράδυ στη Βουλή ώστε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα η Ολομέλεια, ενώ θα ήταν και πολιτικά ανεπίτρεπτο να συνεδριάζει η ελληνική Βουλή για το ζήτημα που καλείται να εξετάσει την ίδια ώρα η κυπριακή Βουλή.   
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε καταστήσει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει αντιπολιτευτικά στην απόφαση για την Κύπρο, κρίνοντας ότι «συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό». «Το κούρεμα καταθέσεων είναι ανεπίτρεπτο, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί...», ανέφερε και ζήτησε ειδική διάσκεψη για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο μια λύση στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, που διέγραψε το 60% των γερμανικών χρεών.
ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ. Ευθείες βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύουν από το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές προτάσεις στελεχών του όπως ο Μανώλης Γλέζος και ο Δημήτρης Στρατούλης για δέσμευση μέρους των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ελληνικό πρόγραμμα. «Είναι αστείο και εξοργιστικό, κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να διαμαρτύρονται για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο», σχολίαζαν, ενώ τόνιζαν ότι από τις εξελίξεις για την Κύπρο γίνεται αντιληπτό τι απέφυγε η Ελλάδα έχοντας χειρότερα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως επισημαίνει ότι η απόφαση «έχει στον μέγιστο πλέον βαθμό τα τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά των κινήσεων διαχείρισης της κρίσης σε χώρες που σταδιακά εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης». Επίσης τονίζει ότι «εναπόκειται στον κυπριακό λαό, σύμφωνα με τις θεσμικές διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σταθμίσει τα δεδομένα και να κάνει την καλύτερη επιλογή...».  
Αναγκαία και επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ την τροποποίηση της απόφασης ώστε να υπάρξουν πολλές κλίμακες στη φορολόγηση και να περιοριστεί η επιβάρυνση στις μικρές καταθέσεις.

Μήνυμα Σαμαρά
«Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι. Αρκεί να μη χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου