www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Αλλαγές στην είσπραξη του ΦΠΑ


Για να εισπράξεις τον ΦΠΑ πρέπει πρώτα να μάθεις και να βεβαιώσεις ποιος σου χρωστάει πόσα, επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου που κρίνουν επιβεβλημένες τις αλλαγές στο σύστημα βεβαίωσης κι απόδοσης του ΦΠΑ. Το νέο πλαίσιο θα είναι χαλαρότερο για τους συνεπείς, διευκρίνισε το μεσημέρι της Τετάρτης το οικονομικό επιτελείο, καθησυχάζοντας την αγορά που ήταν ανάστατη από το πρωί, λόγω διαρροών περί κατάργησης των τριών δόσεων εξόφλησης και άλλων ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα.
Πρώτος στόχος των αλλαγών, είναι να... φτάσει, αν όχι στο ταμείο, τουλάχιστον ως τα βιβλία των Δ.Ο.Υ., το 22,2% των επιχειρήσεων κι ελευθέρων επαγγελματιών, που πέρσι όχι μόνο δεν απέδωσε ΦΠΑ, αλλά ούτε καν υπέβαλλε περιοδική δήλωση, ώστε να γνωρίζει το κράτος πόσα έχει λαμβάνειν από καθέναν, τακτική που ακολούθησαν 26.000 επιχειρήσεις και τον Ιανουάριο.
Βάσει του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου, ταυτόχρονα με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, στις 20 κάθε μήνα από τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίτου μήνα από την υπόλοιπη αγορά, ο υπόχρεος θα πρέπει να δίνει ένα ποσό έναντι της πρώτης δόσης, ύψους τουλάχιστον δέκα ευρώ.
Στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να δώσει ακόμη ένα ποσό, όποιο θέλει, αντί για το 40% του ΦΠΑ που ισχύει σήμερα. Τον επόμενο μήνα θα δώσει το μισό από το υπολειπόμενο ποσό με προσαύξηση 1%, την μισή από την σημερινή, και τον τρίτο μήνα θα εξοφλήσει τον υπόλοιπο ΦΠΑ. Έτσι, όλοι θα έχουν κίνητρο έστω να υποβάλλουν την περιοδική δήλωση, για να μην έχουν άμεσα τρεχάματα με την Εφορία, η οποία θα βεβαιώνει τον φόρο κι άρα θα μπορεί να τον εισπράξει, ακόμη κι αν αυτό καθυστερήσει και γίνει ακόμη και μέσω κατασχέσεων.
Το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ θα είναι πολύ αυστηρότερο με όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμη ή δεν υποβάλλουν καν περιοδική δήλωση, καθώς μετά τον εντοπισμό τους, ηλεκτρονικά από το σύστημα TAXIS, θα καλούνται, αντί σε ως και έξι δόσεις σήμερα, να πληρώνουν εφάπαξ ΦΠΑ και το ανάλογο πρόστιμο, αλλιώς η οφειλή θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη και θα κινείται αμέσως διαδικασία κατάσχεσης.
Βούληση του οικονομικού επιτελείου είναι το νέο σύστημα να αφορά τον ΦΠΑ που εισπράττουν οι επιχειρήσεις από την πρώτη Μαΐου και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου