www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Διάγγελμα Αναστασιάδη


Διάγγελμα Αναστασιάδη: Οδυνηρή η συμφωνία αλλά η καλύτερη υπό τις περιστάσεις. Ποινικοί ανακριτές για απονομή ευθυνών



Διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό απηύθυνε απόψε, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
"Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,  η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί δραματικά", σημείωσε ο Ν . Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι "πήγαμε στις Βρυξέλλες για να πετύχουμε την σωτηρία της χώρας".
"Η Κύπρος βρέθηκε μια ανάσα από την οικονομική κατάρρευση", τόνισε και υπογράμμισε ότι η" συμφωνία είναι οδυνηρή αλλά υπό τις περιστάσεις η καλύτερη που μπορούσαμε να έχουμε".
"Ξεπερνιέται οριστικά ο κίνδυνος χρεοκοπίας και αποτρέπονται οι τραγικές συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, με τη δανειακή σύμβαση εξασφαλίζουμε 10 δισ. ευρώ", είπε.
"Βγήκαμε λαβωμένοι αλλά όρθιοι. Από αύριο αρχίζει μια νέα περίοδος για την Κύπρο". "Αποτρέψαμε τη χρεοκοπία της Λαϊκής και ό,τι αυτό συνεπάγεται".
"Δεν θέλω να σκέφτομαι καν πως θα ήταν η επομένη χωρίς συμφωνία. Αντλούσα δύναμη από τη θέλησή σας να ξεπεραστεί το εμπόδιο", είπε.
"Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες".
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θα διασφαλιστούν τα προνοιακά ταμεία όσων τραπεζών επηρεάζονται.
"Ο περιορισμός των συναλλαγών από την Κεντρική Τράπεζα θα είναι προσωρινός και σταδιακά θα αποκατασταθεί", τόνισε.
"Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου"..."Από αύριο αρχίζουμε την προσπάθεια ανοικοδόμησης, η πατρίδα μας πέρασε και χειρότερα".
Παράλληλα, τόνισε πως "τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες για το πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο, θα συσταθεί ειδική επιτροπή". Δεσμεύτηκε δηλαδή πως το Υπουργικό Συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίαση του θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για αναζήτηση και απονομή ευθυνών αναφορικά με την κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής.
"Συμπατριώτες κουράγιο, ο λαός μας δεν ανέχεται την περιφρόνηση και ούτε θα υποκύψει στις όποιες δυσκολίες", κατέληξε.
O Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε γύρω στις 18:10 με ιδιωτική πτήση στο αεροδρόμιο Λάρνακας από τις Βρυξέλλες.
Στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, τον υποδέχθηκαν οι δύο του κόρες, Έλσα και Ινώ, μαζί με άλλες 30 περίπου γυναίκες του ΔΗΣΥ. Με την είσοδο του Προέδρου στην αίθουσα το πλήθος τον χειροκρότησε και αυτός τις χαιρέτισε. Στη συνέχεια, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τις κόρες του και αναχώρησε για το Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου