www.biopoiotita.gr

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

"Πόλεμος" για τις ελιές Καλαμών


Αναστάτωση επικρατεί στην Μεσσηνία από την προσπάθεια ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «ελιά Καλαμάτας», που επιχειρείται από μεταποιητές – εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς. Μπροστά στον φόβο αυτό οι Μεσσήνιοι ζητούν την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, από το Νομό Μεσσηνίας στις όμορες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου και την προστασία του προϊόντος με ελέγχους.

Το θέμα είναι ήδη γνωστό και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο κοινοποιήθηκε  επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θ. Τσαυτάρη.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά όλα τα παραπάνω:

Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά της προσπάθειας της ΠΕΜΕΤΕ (μεταποιητές – εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς) να ακυρωθεί η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «Ελιά Καλαμάτας». Η εξωφρενική αυτή απαίτηση προκαλεί την εναντίωση οιουδήποτε σκεπτόμενου ανθρώπου, δεδομένου ότι στρέφεται κατά του δεύτερου σπουδαιότερου ελληνικού brand name όσον αφορά στα αγροδιατροφικά προϊόντα, μετά τη φέτα ΠΟΠ.

Στην ενέργεια αυτή, δυστυχώς, η ΠΕΜΕΤΕ προβαίνει την ώρα που προσδοκούμε να αποτελέσουν διέξοδο στην κρίση τα επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας, επιδιώκοντας την αύξηση του όγκου και της αξίας των εξαγωγών τους.

Τη στιγμή κατά την οποία όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν κατοχύρωση του προϊόντος τους με ονομασία ΠΟΠ, βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για το αντίστροφο! Μάλιστα, το αιτιολογεί αυτό επικαλούμενη εμπορικούς λόγους. Υπεύθυνες για τις εμπορικές επιδόσεις τους είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις και φυσικά δεν ευθύνεται μια Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης προϊόντος, στην οποία δεν εναντιώθηκαν όταν κατοχυρώθηκε στις 21/06/1996 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνω, δε, ότι η ίδια η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει στο δελτίο Τύπου, με το οποίο ανακοινώνει ότι στρέφεται κατά της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, πως «από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (…) για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives (…)». Η ΠΕΜΕΤΕ μεταβάλλει, δηλαδή, άποψη κατά τα εμπορικά συμφέροντα των μελών της, αφού από το 1996 μέχρι το 2003 ΔΕΝ προέβαλε αντιρρήσεις στην ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας! Αλίμονο εάν το ΠΟΠ της καλύτερης βρώσιμης ελιάς παγκοσμίως άλλαζε κατά τα μεταβαλλόμενα εμπορικά συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί από το Υπουργείο σας να απορρίψει τις αβάσιμες αιτιάσεις της ΠΕΜΕΤΕ και να εγκρίνει το αίτημα επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας, από το Νομό Μεσσηνίας στις όμορες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Με τον τρόπο αυτό θα προστατευθεί η ΠΟΠ Καλαμάτα για την ελιά και το προϊόν θα αποκτήσει κρίσιμη μάζα, εμπορικώς αξιοποιήσιμη. Ζητεί δε από εσάς προσωπικά να δώσετε αυστηρές εντολές στον ΟΠΕΓΕΠ – AGROCERT ώστε να εντείνει τους ελέγχους, με τη συνδρομή του ΟΠΕΚΕΠΕ, φτάνοντας μέχρι το χωράφι, ώστε ελιά ΠΟΠ Καλαμάτα να ονομάζεται μόνο εκείνο το εκλεκτό προϊόν που συμμορφώνεται προς την παρούσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.


Ανακοίνωση ΠΕΜΕΤΕ


Θυμίζουμε ότι, αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμάτα» - ελιά Καλαμάτας κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της Ένωσης «δεν λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ΠΕΜΕΤΕ από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης - δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού».


Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Επιτραπέζιων Ελιών υποστηρίζει ότι «δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι, το αίτημα ακύρωσης της Π.Ο.Π. "ΚΑΛΑΜΑΤΑ" - ελιά Καλαμάτας αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα: 1) Τη μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές. 2) Τον διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους Έλληνες αγρότες - ελαιοπαραγωγούς. 3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από την χώρα μας, καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας τη μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας. 4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος, σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού».

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr