www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οργανικά προϊόντα φροντίδας για το δέρμα


Προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συνηθισμένων καλλυντικών

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αυτό που μας συνδέει με το περιβάλλον. Έχει αποδειχθεί πως ό,τι βάζουμε πάνω του καταλήγει τελικά στο εσωτερικό του σώματος. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κάποιος πλήρως ενήμερος για τα συστατικών που εμπεριέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιεί.

Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες νέα χημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν δοκιμαστεί κανονικά στους ανθρώπους. Καθημερινά απορροφούμε μία μεγάλη ποικιλία αυτών των νέων συνθετικών χημικών μέσω των τροφίμων, των ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και μόνο από την επαφή μας με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα.

Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η εκδήλωση ασθενειών όπως εκζέματα, αλλεργίες, ακόμα και καρκίνοι έχει αυξηθεί σημαντικά.

Τι σημαίνει οργανικό προϊόν;

Όταν οι ειδικοί αναφέρονται σε οργανικά συστατικά, εννοούν μόνο εκείνα τα οποία καλλιεργήθηκαν και παράχθηκαν σύμφωνα με ειδικά αυστηρά οικολογικά κριτήρια. 

Οι οργανικές μέθοδοι καλλιέργειας συνεργάζονται με το φυσικό οικοσύστημα χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω σε αυτό ή να το υποτάξουν, αναγνωρίζοντας ότι η επιβίωση του πλανήτη βασίζεται σε μία περίπλοκη και ευαίσθητη ισορροπία. 

Ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και τη δυνατότητά της να ενεργεί ως φυσικό εντομοκτόνο, και αναπτύσσοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος για την καλλιέργεια δυνατών σοδειών, μπορούμε να αποφύγουμε την εξάρτηση από τα συνθετικά χημικά.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε ότι ένα προϊόν είναι όντως οργανικό;

Πιστοποίηση σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητο φορέα και ότι είναι σύμφωνο με συγκεκριμένα κριτήρια παραγωγής. 

Για τα οργανικά ή βιολογικά τρόφιμα τα βασικά κριτήρια έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έτσι κανένα προϊόν δεν μπορεί να αναφέρει στη συσκευασία του ότι είναι «οργανικό» χωρίς να είναι σύμφωνο με αυτήν. 

Για τα προϊόντα, όμως, υγείας και ομορφιάς, δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία και για αυτό ο όρος «οργανικό» μπορεί να είναι παραπλανητικός. Η αναφορά και μόνο στη συσκευασία ενός καλλυντικού προϊόντος του όρου «οργανικό» δεν εγγυάται ότι περιέχει έστω και ψήγματα φυσικών συστατικών που να έχουν καλλιεργηθεί με οργανική μέθοδο. 

Ως εκ τούτου αντί να βασίζεστε στο όνομα του προϊόντος, αναζητήστε τα λογότυπα πιστοποιήσεων ή ελέγξτε ότι τα οργανικά συστατικά αναφέρονται με σαφήνεια και ένα-ένα ξεχωριστά στη λίστα των συστατικών.

Τα κριτήρια πιστοποίησης του Soil Association, του πιο αξιόπιστου φορέα οργανικής πιστοποίησης στην Αγγλία, εγγυώνται ότι:

- Το προϊόν περιέχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του πιστοποιημένα οργανικά συστατικά.

- Το ποσοστό των μη οργανικών συστατικών είναι σύμφωνο με τους περιορισμούς που έχει θέσει.

- Δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

- Η σήμανση είναι σαφής και ειλικρινής.

- Τα συστατικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον (βιοδιασπώμενα)

- Το προϊόν έχει υποστεί την ελάχιστη επεξεργασία.

Τα οργανικά συστατικά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικών αντιοξειδωτικών τα οποία βοηθούν τα κύτταρα ώστε να αμυνθούν ενάντια στη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από το στρες, την περιβαλλοντική μόλυνση και την ηλιακή ακτινοβολία. 

Προστατεύουν, παράλληλα, τόσο το κολλαγόνο όσο και την ελαστίνη, τις δομικές πρωτεΐνες του δέρματος, οι οποίες είναι απαραίτητες για μία υγιή και λεία επιδερμίδα! Χρησιμοποιώντας οργανικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα μειώνονται τα χημικά συστατικά που απορροφώνται από το δέρμα.

Πηγή: omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου