www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Για οδυνηρή συμφωνία κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ


Πρώτο θέμα το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Για οδυνηρή συμφωνία την ύστατη στιγμή κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ αναφερόμενα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, τα οποία επιχειρούν να αποτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων καταθετών.

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης πάλευαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Κύπρο προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και να ξανακτίσουν την κατεστραμμένη οικονομία της. Ιδιαίτερη αναφορά όμως γίνεται και στην προσπάθεια που καταβάλλουν ξένες τράπεζες προκειμένου να προσελκύσουν τα ρωσικά κεφάλαια, τα οποία εκτιμάται ότι θα φύγουν από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια ύφεση αντίστοιχη της ελληνικής, υπογραμμίζοντας πως ενδεχομένως να έχει ήδη προκληθεί «μόνιμη βλάβη» στην κυπριακή οικονομία, καθώς το επόμενο διάστημα η Κύπρος θα πρέπει να περάσει από αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά στις μεταφορές κεφαλαίων.

Ο Economist τονίζει ότι η Κύπρος πέτυχε μια καλύτερη αλλά επίπονη συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας της, κάνοντας λόγο για «λογικό συμβιβασμό», ενώ διερωτάται πότε το νησί θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης δεδομένου ότι τα έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ακόμα αβέβαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου