www.biopoiotita.gr

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Διάγγελμα Αναστασιάδη: "Είχα να επιλέξω το κούρεμα ή την άτακτη χρεοκοπία"



Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη στους Κύπριους. Τι είπε για την πρωτοφανή απόφαση να φορολογηθούν οι καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών (Vid)

Δραματικό διάγγελμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό.
Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε το εκβιαστικό δίλημμα που του τέθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής. Τόνισε ότι οι επιλογές ήταν "άτακτη χρεοκοπία" ή "κούρεμα καταθέσεων". Είπε ακόμα ότι επέλεξε τη μικρότερη καταστροφή και κάλεσε σε συστράτευση τον κυπριακό λαό.
Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε ότι η χώρα του ζει τις δυσκολότερες στιγμές μετά το 1974 και σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup, θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή της Κύπρου. Κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν υπέρ.
Σημείωσε ότι παρέλαβε "κράτος υπό χρεοκοπία", ωστόσο δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών.
Το διάγγελμα Αναστασιάδη
"Απευθύνομαι σε σας χωρίς να λογαριάζω το πολιτικό κόστος. Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974. Έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία. Δεν είναι στις προθέσεις μου να μπούμε σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση για το ποιος φταίει.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα του . Η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα, της απόφασης της ΕΚΤ να οδηγήσει σε διακοπή χρηματοδότησης. Η δεύτερη ήταν η επιλογή μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης κατάστασης.
Πρέπει να θυμίσω ότι ο κ. Χριστόφιας είχε πει ότι θα ήταν ανεύθυνο και εγκληματικό να αφεθούν οι τράπεζες να καταρρεύσουν.
Έπρεπε να αποφασίσω ποια από τις δύο θα διασφάλιζε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Αν επέλεγα την πρώτη επιλογή, θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού τομέα.
Οι καταθέτες θα  έχαναν την άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις τους. Χιλιάδες μικρομεσαίοι και άλλες επιχειρήσεις θα έχαναν τη  χρηματοδότηση και θα είχαμε άμεση απώλεια θέσεων εργασίας. Αποκορύφωμα της άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν έξοδος από το ευρώ και υποτίμηση του νομισματος.
Μεταξύ των πιο πάνω είχα να επιλέξω μεταξύ της δέσμευσης για να μην πειραχθούν οι καταθέσεις και μια πορεία που θα οδηγούσε στην καταστροφή.
Η πίστη μου στα όσα διακήρυττα, ήταν απόλυτα ειλικρινής. Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν ήταν αυτή που θέλαμε, αλλά στην απόφασή μου προσμέτρησαν πολλοί παράγοντες όπως:
1) Η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών περιορίζεται στο εισόδημα των επιτοκίων που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
2) Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η όποια συνεισφορά θα γίνει μία και μόνη φορά, αφού μέσα από την πρόταση αυτή διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πέραν τούτου οι μελλοντικές γενεές απαλλάσσονται από τα δικά μας λάθη.
3) Η όποια συνεισφορά δεν αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.
4) Το κράτος, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
5) Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
6) Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε ένα φαύλο κύκλο ενός δεύτερου μνημονίου.
Συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες, έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες.
Απευθύνω έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα, να αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας μας.
Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις δυνάμεις του κυπριακού λαού. Θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου