www.biopoiotita.gr

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μπαίνουν οι βάσεις για ενεργειακή «συμμαχία» Ελλάδας και Ισραήλ


Agronews|  12/03/2013 - 05:23 μμ
Κοινοί τρόποι συνεργασίας αλλά και χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας και της ενέργειας, μηδέ εξαιρουμένων των προσπαθειών που γίνονται για τη θεμελίωση μιας ενεργειακής «συμμαχίας» μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών ακαδημαϊκών επιστημόνων και ερευνητών.
Στη συζήτηση μετείχαν περίπου 20 επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης και ερευνητικά κέντρα όπως το ΕΚΕΤΑ, ενώ από την ισραηλινή πλευρά το παρών έδωσαν εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Bar-llan του Τελ Αβίβ που διαθέτει από τα πιο σύγχρονα ερευνητικά κέντρα του Ισραήλ.
Τη συνάντηση παρακολούθησε κι ο Νίκος Ευθυμιάδης, επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε πως από τη συνάντηση θα προκύψουν μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας για τους έλληνες επιστήμονες αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας.
«Προχωράμε βήμα-βήμα σε μια συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ενώ σε δεύτερη φάση μια ομάδα επιστημόνων από την Ελλάδα θα επισκεφθεί το Ισραήλ για την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου με συναδέλφους τους που έχουν ξεκινήσει start up εταιρείες», είπε ο διοργανωτής της συνάντησης Τσαρλς Μουρατίδης, εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Κύκλος Φιλίας Ελλάδας Ισραήλ».
Από την πλευρά του ο καθηγητής επικοινωνίας, ειδικός σε διεθνείς σχέσεις Eytan Gilboa εκτίμησε πως «η συνεργασία Ελλάδας Ισραήλ εξελίσσεται αυτή τη στιγμή σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς» και δήλωσε σίγουρος ότι «οι περισσότεροι από αυτούς αν όχι όλοι θα προχωρήσουν στο μέλλον». O ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε και στον ενεργειακό τομέα όπου προωθεί το Ισραήλ συμμαχία μεταξύ Κύπρου Ελλάδας Ρουμανίας με σκοπό την ενεργειακή σύνδεση.


Του Λεωνίδα Λιάμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου