www.biopoiotita.gr

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Αύξηση 30% αναμένεται φέτος στην καπνοκαλλιέργεια μετά τις περσινές καλές τιμές σε Μπασμά, Βιρτζίνια και Κατερίνης


Για στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας καπνού, σε ποσοστό περίπου 30% αλλά και για προοπτικές καλών τιμών στις βασικές ποικιλίες Μπασμά, Βιρτζίνια και Κατερίνης κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί αλλά και άνθρωποι της αγοράς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τιμές και φέτος αναμένεται να κυμανθούν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με το 2012, δηλαδή για τον καπνό τύπου Βιρτζίνια στα 2,40 ευρώ/κιλό, για τον Μπασμά, 5 ευρώ/κιλό ενώ για την ποικιλία Κατερίνης στα 4,30 ευρώ/κιλό. «Όσον αφορά την παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια φθάναμε τους 126.000 τόνους και τελικά φθάσαμε να παράγουμε 20.000 τόνους ενώ φέτος αναμένεται να "πιάσουμε" τους 30.000 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, Πρόεδρος της Καπνικής Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη μείωση της καλλιέργειας ήρθε ουσιαστικά μετά το 2005 με την απόφαση της πολιτείας αλλά και των αγροτικών οργανώσεων να δεχτούν από το 2006 την αποσύνδεση κατά 100% των επιδοτήσεων από την παραγωγή.
Όσον αφορά τους παραγωγούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αγρότες που ασχολούνται πλέον με την παραγωγή καπνού έχουν περιοριστεί από 49.000 το 2005 σε 17.000 περίπου το 2012.

Αναγκαία η καλή ποιότητα

«Το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση δεν σημαίνει ότι είναι τίποτα δεδομένο. Πρέπει και εμείς να γίνουμε περισσότερο προσεκτικοί όσον αφορά την ποιότητα. Όταν έχουμε καλή ποιότητα δίνουμε την δυνατότητα και στον έμπορο να αυξήσει τις τιμές του», αναφέρουν παραγωγοί από την Θεσσαλία.
Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, Πρόεδρος της Καπνικής Θεσσαλονίκης μας ενημερώνει: «Τα συμβόλαια θα διαμορφώνονται μέχρι και τέλος Απριλίου. Κάθε μέρα παρουσιάζονται καινούριοι άνθρωποι οι οποίοι ζητούν πιστοποιημένο σπόρο προκειμένου να καλλιεργήσουν. Οι τρεις ποικιλίες με την μεγαλύτερη αύξηση είναι τα καπνά τύπου Μπασμά, Κατερίνης και Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η καλλιέργεια καπνού φέτος σε σχέση με πέρσι, πρόκειται να σημειώσει αύξηση περισσότερο από 30%».

Και νέοι στην καλλιέργεια

Και προσθέτει: «Στην καλλιέργεια εκτός από τους παλιούς παραδοσιακούς καπνοκαλλιεργητές οι οποίοι επανέρχονται, μπαίνουν και νέοι. Αύξηση των στρεμμάτων αναμένεται συνολικά σε όλη την επικράτεια». Οι περσινές τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, διαμορφώνονται ως εξής: α) για τον καπνό τύπου Βιρτζίνια ήταν στα 2,40 ευρώ/κιλό το 2012 ενώ παλαιότερα (προ αποσύνδεσης) η αξία του ήταν στα 15 λεπτά/κιλό, β) ο Μπασμάς “άγγιξε” τα 5 ευρώ το κιλό το 2012 ενώ προ της ολικής αποσύνδεσης (2006) έφτανε μέχρι τα 80 λεπτά/κιλό.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου