Με υψηλότατα πρόστιμα κινδυνεύει η Ελλάδα για το θέμα των παράνομων χωματερών, μετά την παραπομπή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι η δεύτερη φορά που παραπέμπεται η χώρα μας, καθώς δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τη νομοθεσία για τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων. Κανονικά θα έπρεπε να έχουν κλείσει όλες οι παράνομες χωματερές και να έχουν αποκατασταθεί.



Η Κομισιόν προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση. Επίσης προτείνει και κατ’ αποκοπή πρόστιμο 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση έως την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.



Αν το Δικαστήριο συμφωνήσει με την πρόταση της Επιτροπής, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει από 23.000.000 ευρώ έως 28.000.000 ευρώ εφάπαξ καθώς και 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται, μετρώντας από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ άλλες 318 χωματερές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η χώρα μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και ότι η συγκεκριμένη εισήγηση της Επιτροπής δεν αποτελεί καταδικαστική απόφαση. Ειδικά για τους 78 ενεργούς ΧΑΔΑ και τους 318 ανενεργούς, αναφέρεται ότι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349.