www.biopoiotita.gr

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Για να τζογάρουν και να δουν πορνό μπαίνουν, κατά κύριο λόγο, στο ίντερνετ οι έφηβοι

Τζογάρουν, φλερτάρουν, εκβιάζουν ή/ και εκβιάζονται: αυτό είναι το τρίπτυχο των πιο «συνηθισμένων» δραστηριοτήτων των Ελλήνων εφήβων... στο Διαδίκτυο, όπως αυτά καταγράφηκαν μέσα από πανευρωπαϊκή έρευνα με θέμα τη χρήση του Διαδικτύου σε εφήβους ηλικίας 14 έως 17 χρόνων. Στη χώρα μας την έρευνα εκπόνησε η Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής της Β ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής την καθηγήτρια κυρία Χρύσα Τζουμάκα – Μπακούλα.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 350 παιδιά έχουν απευθυνθεί την τελευταία διετία στη Μονάδα με συμπτώματα σοβαρής εξάρτησης από το Διαδίκτυο. Μάλιστα, όπως επισήμανε η κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, παιδοψυχίατρος της Μονάδας, το 20% αυτών των παιδιών είχαν εγκαταλείψει το σχολείο λόγω του εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ ορισμένα εξ αυτών, βαριά εθισμένα, χρειάστηκε ακόμη και να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Παίδων.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ελέγχεται από την οικογένεια ο χρόνος ενασχόλησης των παιδιών και των εφήβων με το Διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση, ενασχόληση διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ωρών καθημερινά πρέπει να είναι καμπανάκι κινδύνου για την οικογένεια.

«Πολλοί γονείς πιστεύουν, λανθασμένα, ότι είναι καλύτερα ένας έφηβος να παίζει στον υπολογιστή κλεισμένος στο δωμάτιό του αντί να βγαίνει έξω και να «κινδυνεύει» από τις παρέες, το τσιγάρο, τα ναρκωτικά. Βεβαίως, αυτές οι απλουστεύσεις είναι επικίνδυνες όταν πρόκειται για τη ζωή και την ανατροφή των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται έλεγχο, όρια και φυσικά τους γονείς τους» είπε η κυρία Τσίτσικα, με την ευκαιρία της παρουσίασης της μελέτης.

Το 22% των Ελλήνων χρηστών, κυρίως αγοριών, του Διαδικτύου ασχολείται συστηματικά με τα τυχερά παιχνίδια, δίνοντας μάλιστα στα ελληνόπουλα και την ευρωπαϊκή «πρωτιά» στη συγκεκριμένη ενασχόληση. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ανήλικοι χρήστες του Ίντερνετ στη Ρουμανία.

Αρνητική πρωτιά καταγράφεται στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying), με το 27% των εφήβων να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί τέτοιου είδους εκφοβισμό.

Το 38% των παιδιών, αδιακρίτως φύλου, «μπαίνει» κάθε μέρα σε κοινωνικά δίκτυα, με το face book να μονοπωλεί σε μεγάλο ποσοστό τον χρόνο τους. Μάλιστα, το 34, 9% των εφήβων αναφέρουν ενασχόληση με τα λεγόμενα social media για πάνω από δύο ώρες κάθε μέρα.

Το 58% σερφάρει για να βλέπει πορνό

Την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αλλά συχνά και την σεξουαλική ζωή φαίνεται όμως ότι υποκαθιστά πλέον η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει στους νέους χρήστες του. Το 58% των Ελληνόπουλων δηλώνει ότι έχει συχνά πρόσβαση σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Σημειωτέον ότι το ποσοστό αυτό έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του 2007 από τη Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 20%.

Στο πλαίσιο της Μονάδας Εφηβικής Ιατρικής λειτουργεί η Γραμμή Βοήθειας 800 11 800 15 όπως και η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας help@saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Επίσης, μέσω του προγράμματος «Αριάδνη» που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον ιατρό κ. Γιώργο Κορμά, έχουν καταρτιστεί περίπου 1.000 άτομα (εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας κα) σε όλη τη χώρα για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο και έχει οργανωθεί ένα Δίκτυο Υποστήριξης σε όλη τη χώρα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7064.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου