www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2013



ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2013
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΥΓΙΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας και η αύξηση της ρευστότητας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, επισημαίνουν αναλυτές που μίλησαν στο «ΧΡΗΜΑ».

Παράλληλα, τονίζουν ότι προβληματισμό δημιουργεί και το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη, με την επιβράδυνση να βρίσκεται προ των πυλών. Υπό αυτές τις συνθήκες, αναμένεται την επόμενη χρονιά να βρεθούν στο επίκεντρο στο ελληνικό χρηματιστήριο μετοχές εταιρειών με εξαγωγικό χαρακτήρα, επιχειρήσεις με ισχυρά θεμελιώδη, καθώς και εισηγμένες που θα πρωταγωνιστήσουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, η επιφυλακτικότητα παραμένει έντονη για τον τραπεζικό κλάδο, όπου το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου.
Η πιθανή ενίσχυση των προσδοκιών περί εξάλειψης του νομισματικού κινδύνου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2013, ενδέχεται με τη σειρά της να οδηγήσει σε ανάληψη υψηλότερου ρίσκου στην ελληνική αγορά μετοχών από τους επενδυτές κατά τους ερχόμενους μήνες, επισημαίνει μιλώντας στο «ΧΡΗΜΑ», ο κ. Νικόλαος Γεωργιάδης, υπεύθυνος ανάλυσης αγοράς & μετοχών της Valuation & Research Specialists. Αν και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, τα μέχρι σήμερα στοιχεία υποδεικνύουν συνέχιση του περιβάλλοντος ύφεσης από τη μια πλευρά και επιδείνωση της επενδυτικής – επιχειρηματικής ψυχολογίας από την άλλη, ενδεχόμενες βελτιούμενες δημοσιονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας δύνανται να διαφοροποιήσουν τη διάθεση των συμμετεχόντων για ανάληψη ρίσκου μέσω της αγοράς μετοχών. Η ελληνική αγορά μετοχών θα επηρεαστεί τόσο από τις εσωτερικές οικονομικές επιδόσεις όσο και από την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η τελευταία φαίνεται να μπαίνει σε σαφείς επιβραδυνόμενους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται, από ουδέτερα έως αρνητικά, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.
Στο ευρύτερο αυτό περιβάλλον, ίσως να δοθεί στη διάρκεια του έτους 2013 η κατάλληλη συγκυρία για την ενίσχυση των μετοχικών θέσεων τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο και για τη σταδιακή μείωση των θέσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που μέχρι σήμερα καταλάμβαναν τα μετρητά και τα ομόλογα ισχυρών οικονομιών και επιχειρήσεων, εκτιμά ο κ. Γεωργιάδης.


Προϋπόθεση η ενίσχυση της ρευστότητας

Από το 2013 και μετά, θα αρχίσουμε να διανύουμε ίσως τα πιο κρίσιμα έτη σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει ο κ. Νίκος Ακκιζίδης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακής. Το επόμενο δωδεκάμηνο θα κριθεί αφενός η δυνατότητα υλοποίησης των από την ελληνική κυβέρνηση συμφωνηθέντων, αφετέρου η δυνατότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος, με τις δαπάνες να πρέπει να είναι σαφώς μειωμένες έναντι των εσόδων του κράτους. Οι δύο αυτές παράμετροι εκτιμάται ότι θα είναι οι πιο σημαντικές για το επόμενο έτος, αφού αναμένεται να καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για το μέλλον της χώρας στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να επιστρέψει η ρευστότητα στην αγορά, καθώς η Ελλάδα έχει τεράστια ανάγκη από αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος. Η ρευστότητα από την εκταμίευση της δόσης των 41 δισ. ευρώ δυστυχώς θα εξυπηρετήσει, κυρίως, και πάλι το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και θα δανείζουν με πολύ μεγάλη δυσκολία.
Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον κ. Ακκιζίδη, είτε με την επιστροφή των ιδιωτικών καταθέσεων από το εξωτερικό είτε με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά και να δοθούν τα κατάλληλα επιχειρηματικά και επενδυτικά κίνητρα.
Έτσι, με την ενίσχυση της ρευστότητας, εάν αυτή επιτευχθεί, είναι περισσότερο πιθανό να αμβλυνθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις από την εφαρμογή των επικείμενων μέτρων και άρα να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια στη χώρα.




Θολό το τοπίο στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, σημαντικές παραμέτρους αστάθειας δύνανται να αποτελέσουν οι δύο πολύ μεγάλες, αλλά εξίσου επισφαλείς, οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας, αναφέρει ο κ. Ακκιζίδης της ΑΧΟΝ Χρηματιστηριακής. Ο κίνδυνος είναι ίσως υψηλότερος στην Ιταλία, γιατί η χώρα έχει ισχυρή βιομηχανική βάση και άρα οι όποιες μεταρρυθμιστικές κινήσεις που θα έχουν συνέπεια τη μείωση των εισοδημάτων, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να ψηφιστούν από ένα πολιτικό συνασπισμό που ούτως ή άλλως οδηγείται σε εκλογές και άρα το γεγονός αυτό, από μόνο του, αποτελεί παράγοντα αστάθειας.
Η Γερμανία, ενόψει των δικών της εκλογών, δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει τη στάση της και θα επιμείνει στα μέτρα λιτότητας. ’ρα οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη θα συνεχιστούν. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση θα πληθαίνουν οι φωνές για απομάκρυνση της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και αυτό, εάν συμβεί, θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αστάθειας. Στην Ισπανία η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ οι τάσεις απόσχισης σε περιοχές όπως η Καταλονία, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, θα ενταθούν, δημιουργώντας αδιέξοδα στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας.
Η ανεργία συνολικά στην Ευρώπη θα έχει αυξητικές τάσεις και η κρίση χρέους στην Ευρώπη θα εξακολουθήσει να υφίσταται για καιρό ακόμη. Μια λύση θα μπορούσε να είναι η κοπή νέου χρήματος στην οικονομία. Ωστόσο, αυτή η λύση είναι πολύ μακριά από τη λογική που έχει υιοθετήσει ο πυρήνας της Ευρωζώνης. Η επιβράδυνση στην Ευρώπη είναι προ των πυλών και αναμένεται να επηρεάσει πρώτον από όλους το χρηματοοικονομικό κλάδο, οπότε και δεν συστήνονται τοποθετήσεις σε αυτόν.
Η αμερικανική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει στάσιμη, ενώ το δημοσιονομικό πρόβλημα αναμένεται πως θα ταλανίζει την οικονομία για αρκετό καιρό ακόμη.

Στο επίκεντρο εξαγωγικές εταιρείες

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις συνολικά στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, είναι πιθανό στη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του νέου έτους να υπάρξει κάποια καλή περίοδος, ωστόσο από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, και έως τις γερμανικές εκλογές, η μεταβλητότητα των αγορών, σύμφωνα με τον αναλυτή της ΑΧΟΝ κ. Ακκιζίδη, θα αυξηθεί σημαντικά, οπότε και συστήνονται βραχυπρόθεσμες και μόνο τοποθετήσεις. Στις αγορές του εξωτερικού, θεωρούνται επισφαλείς οι τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες, κυρίως δε στους τραπεζικούς τίτλους.
Σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθεί η αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις ωστόσο να εξακολουθούν να κυμαίνονται σε μηδενικά επίπεδα. Περιθώρια ανόδου, όχι όμως ιδιαιτέρα σημαντικά, αναμένονται στην αγορά του χρυσού και, σε δεύτερη φάση, του πετρελαίου.
Όσον αφορά τις τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους, στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο προτείνουμε τις εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και εξαγωγικό χαρακτήρα, οπότε και καταλήξαμε στις ΜΕΤΚΑ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, JUMBO, FOLLI, ΟΤΕ, MOTOR OIL, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές, είναι πιθανό να αποτελέσουν επενδυτική επιλογή μετά την κρατικοποίησή τους, με την πρώτη επιλογή να αποτελεί η μετοχή της ALPHA BANK.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καυκάς, πιστοποιημένος αναλυτής μετοχών & αγοράς της Merit ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι η αυξημένη πιθανότητα να βρισκόμαστε σε σημαντικό σημείο καμπής της ελληνικής οικονομίας μάς καλεί να εντοπίσουμε τους μετοχικούς τίτλους που συγκεντρώνουν το βέλτιστο μίγμα μεταξύ στέρεων θεμελιωδών μεγεθών για την εξαιρετικά δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση, που ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν τους ηγέτες των αποδόσεων τα επόμενα χρόνια.
Οι παρακάτω επιλογές του αναλυτή αφορούν το επόμενο έτος, ωστόσο εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα παραμείνουν πρωταγωνιστές, ειδικότερα στην περίπτωση που το 2013 εκπληρωθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα και ύφεση μικρότερη του -3%, εξέλιξη που θα αυξήσει την πιθανότητα επιστροφής στην ανάκαμψη από το 2014.
Τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες είναι τα εξής: θετικό ταμείο που να περιέχει τουλάχιστον 10% των εσόδων, καθόλου έως ελεγχόμενο δανεισμό, δυνατότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών ακόμη και τώρα, καθώς και δυνατότητα καταγραφής διψήφιων ποσοστών αύξησης κύκλου εργασιών.

ΟΛΘ

Με υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας στο εννεάμηνο, στα 16,24 εκατ. ευρώ, και με πολύ μεγάλη αύξηση στη διακίνηση εμπορευμάτων στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας, ο ΟΛΘ αποτελεί μία από τις πιο αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις εισηγμένων για το 2013, αλλά και για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Αναμένεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον εν λόγω τίτλο, ενόψει της περαιτέρω αποκρατικοποίησης των λιμανιών. Έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, ενώ το ταμείο του αυξήθηκε μέσα στους τελευταίους 9 μήνες κατά 13 εκατ. ευρώ, φτάνοντας πλέον τα 83 εκατ. ευρώ.
Με κλείσιμο 14 Δεκεμβρίου 2012 ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών του 2013 τοποθετείται στο 12 με 13.

JUMBO

Το γεγονός ότι οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 2,5% (ανήλθαν σε 200,39 εκατ. ευρώ) στο πρώτο πεντάμηνο του νέου λογιστικού έτους, παρά τη δυσανάλογη έκθεση στο εσωτερικό, είναι ενδεικτικό της επιτυχίας του επιχειρηματικού μοντέλου με το οποίο λειτουργεί. Διαθέτει καθαρό ταμείο μετά από δανεισμό στα 30 εκατ. ευρώ και σταθερότητα στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών. Δεν είναι τυχαίο ότι εμφανίζεται στο χαρτοφυλάκιο μεγάλων διεθνών κεφαλαίων, καθώς το περιθώριο περαιτέρω σταδιακής επέκτασης σε γειτονικές χώρες θα προσδώσει τεράστια δυναμική.
Με κλείσιμο 14 Δεκεμβρίου 2012 ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών του 2013 είναι μόλις στο 8, κυρίως λόγω της έκθεσης στην Ελλάδα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η εν λόγω εταιρεία είναι από τις κορυφαίες στην Ελλάδα στην αιολική ενέργεια, έχοντας ήδη εγκαταστήσει αιολικά πάρκα δυναμικότητας 263 MW, υδροηλεκτρικά δυναμικότητας 15 ΜW και 2 φωτοβολταϊκά δυναμικότητας 7 ΜW στην Ελλάδα, αιολικά ισχύος 66 MW στην Πολωνία, 3 αιολικά με συνολική ισχύ 30 ΜW στη Βουλγαρία και 138 ΜW στις ΗΠΑ. Παράλληλα, άλλα 235 MW αιολικών και 3,5 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στην Ελλάδα και 18 ΜW αιολικών στο εξωτερικό.
Επίσης έχουν πάρει άδεια παραγωγής 1482 MW αιολικών και 18 MW φωτοβολταϊκών, με πολύ περισσότερα να σχεδιάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρόλο που για τα projects του εξωτερικού η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εσωτερικό. Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενδεχομένως να ευνοήσει την επαρκή χρηματοδότηση των project που έχουν αδειοδοτηθεί. Αν εκπληρωθεί το βασικό μας σενάριο για εγκατάσταση 1100 ΜW μέχρι το τέλος του 2016, αυτό θα αποτυπωθεί στο ταμπλό.
Με κλείσιμο 14 Δεκεμβρίου 2012 ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών του 2013 είναι περίπου στο 12.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Η δυναμική επέκταση των εξαγωγών σε νέες και υφιστάμενες αγορές, με τον κύκλο εργασιών να προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2012, αυξημένος κατά 27% περίπου από τον αντίστοιχο περσινό, αποτελεί μια ελπιδοφόρα τοποθέτηση. Ο καθαρός δανεισμός είναι πλέον ελάχιστος, στα 8 εκατ. ευρώ, έχοντας ταμείο 29 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει τη συνετή διαχείριση, αλλά και τη δυνατότητα να υποστηρίξει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται.
Με κλείσιμο 14 Δεκεμβρίου 2012 ο εκτιμώμενος πολλαπλασιαστής κερδών του 2013 είναι 16.

Εκτιμήσεις διεθνών οίκων

Επιλεκτικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός τραπεζών, απασχολούν το τελευταίο διάστημα τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης που εκπονούν αναλύσεις για εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι εκκρεμότητες σχετικά με τις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών, αλλά και τις τιμές στις οποίες τελικά αυτές θα πραγματοποιηθούν, δεν αφήνουν περιθώρια για ακριβείς εκτιμήσεις και υπολογισμό της «δίκαιης» τιμής τους. Έτσι, οι ξένοι αναλυτές εστιάζονται σε κλάδους που παραμένουν στο επίκεντρο - όπως αυτός της διύλισης - και σε εταιρείες που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
Ειδικότερα, η Credit Suisse εκτιμά ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα έσοδα του ΟΠΑΠ θα συνεχιστούν και το 2013 και για το λόγο αυτό διατηρεί τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού τα 3,5 ευρώ και σύσταση underperform.
Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι η διψήφια πτώση στα έσοδα του ΟΠΑΠ αντανακλά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί και το 2013.
 Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν συμμερίζεται τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη εσόδων 17% το 2013, σημειώνοντας ότι βασίζονται στα πιο αισιόδοξα σενάρια για την ημερομηνία εισαγωγής των VLT’s. Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι η φορολόγηση των κερδών των παιχτών με 10% από την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα του Στοιχήματος, του Κίνο και των VLT’s.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της για τον κλάδο διύλισης, επισημαίνει ότι τα ισχυρά περιθώρια κέρδους αυτό το καλοκαίρι έδωσαν στις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου μια «πρόσκαιρη θέση στον ήλιο». Η αύξηση των περιθωρίων δεν ήταν απολύτως «κυκλική» σημειώνει, καθώς είχε χαρακτηριστικά και δομικών αλλαγών – μείωση της παραγωγής στην Ε.Ε. κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα - βοηθώντας να αυξηθούν τα περιθώρια.
Σε αυτό συνέβαλε τόσο η μείωση των αποθεμάτων όσο και οι απρόσμενες διακοπές παραγωγής από ορισμένες μονάδες. Στην ανάλυσή της η G.S. θέτει νέες τιμές - στόχους για τις εισηγμένες του κλάδου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Μότορ Όιλ και ΕΛ.ΠΕ. Ειδικότερα για τη Μότορ Όιλ, βάζει τιμή - στόχο τα 9,2 ευρώ και για τα Ελληνικά Πετρέλαια τα 7,8 ευρώ.
Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Μότορ Όιλ σε 9,3 ευρώ από 7,9 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Citi, απόφαση που, σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, αντανακλά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης, με μεγάλα περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητες παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Citi αναφέρει ότι η μονάδα εστιάζεται σε προϊόντα μέσης απόσταξης - περίπου το 47% της συνολικής παραγωγής - γεγονός που δημιουργεί «μόχλευση» περιθωρίων κέρδους, δεδομένου του ότι οι ανισορροπίες στην παραγωγή συνεχίζονται στην Ευρώπη.
 Στα 6,50 ευρώ, από 5 ευρώ προηγουμένως, αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Morgan Stanley, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «overweight». Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, οι ανησυχίες για τα μακροοικονομικά και για το χρέος της Ελλάδας, επηρεάζουν σοβαρά τη μετοχή του Οργανισμού, ωστόσο η μείωση του χρέους και οι πιθανές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μειώνουν ουσιαστικά το ρίσκο του.
 Παράλληλα, εκτιμά πως η μετοχή προεξοφλεί ένα κατά 50%-70% πιο αδύναμο νόμισμα. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι επιδόσεις του ΟΤΕ είναι αξιοσημείωτες από τον Ιούνιο και αναμένεται πως η τάση αυτή θα διατηρηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου