www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Να κατέβουν στους δρόμους ζητά από τους αγρότες ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ


Να κατέβουν οι αγρότες και να ενισχύσουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη, 30/1/2013, προτρέποντας ταυτόχρονα τους Θεσσαλούς αγρότες να συγκεντρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας, αλλά και σημειώνοντας την αναγκαιότητα να μην έρθουν σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο πανελλαδικής σύσκεψης που συγκάλεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, με τη συμμετοχή των προεδρείων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Σοβαρές ευθύνες έριξε στον υπουργό κ. Τσαυτάρη για τα προβλήματα που υπάρχουν στους συνεταιρισμούς. «Είναι τεράστια η ευθύνη του κ. Τσαυτάρη για το θέμα των συνεταιρισμών», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Έχει ένα πόρισμα από μια Επιτροπή εδώ και δύο μήνες και ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος. Η ίδια η Επιτροπή υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικός» ανέφερε. «Δυστυχώς η «χημεία» μας με το ΥπΑΑΤ δεν είναι τόσο καλή. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να του ζητήσουμε να παρέμβει ώστε να λύσει τα προβλήματα των αγροτών».

Και συνέχισε: «Δεν μπορούν να «διαφημίζουν» στο ΥπΑΑΤ ότι πλήρωσαν τις επιδοτήσεις στην ώρα τους, όπως και ότι χορήγησαν τις ενισχύσεις de minimis. Αυτές είναι αποφάσεις ενός διευθυντή στο ΥπΑΑΤ και δεν αποτελεί στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη».

Ο κ. Καραμίχας έκανε αναφορά και στις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν οι αγρότες από την αλλαγή της φορολογίας τους. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, η συνολική επιβάρυνση των αγροτών τόσο από τα μέτρα του μνημονίου όσο και από τον πρόσφατο φορολογικό νόμο «θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας έτσι σχεδόν το σύνολο των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που έλαβαν».

Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, υποστήριξε ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την Κομισιόν παράταση, τουλάχιστον ενός χρόνου, για ολόκληρο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 (Αλέξανδρος Μπαλτατζής). «Η επιστημονική επιτροπή της ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει ότι η απορρόφηση του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή» κυμαίνεται σε μονοψήφια νούμερα. Αυτό δεν αποτελεί επιτυχία του προγράμματος».

Για το θέμα της περικοπής των αγροτικών συντάξεων, ο κ. Καραμίχας επισήμανε ότι «θα έπρεπε να γίνει με το μοντέλο της εξατομίκευσης. Δηλαδή αν έχει κάποιος υψηλά εισοδήματα να έχει μεγαλύτερες περικοπές».

Ψήφισμα στο ΥπΑΑΤ

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το κάτωθι ψήφισμα, το οποίο παραδόθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με μαζική παρουσία όλων των συμμετεχόντων. Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας και με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, με σκοπό να εκτιμήσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό χώρο, διαπιστώνουμε ομόφωνα ότι τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά και απειλούν με καταστροφή τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς της χώρας.

Ο αγροτικός κόσμος έχει φτάσει σε απόγνωση και υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αναβρασμός σε όλη την χώρα. Την ίδια στιγμή το Κυβερνητικό έργο στερείται σχεδιασμού, στρατηγικής και αποτελεσματικότητας και είναι όχι μόνο ανύπαρκτο, αλλά και αρνητικό.

Η μεγάλη αύξηση του κόστους αγροτικής παραγωγής, εξαιτίας των συνεχών αυξήσεων στην ενέργεια (αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ) και στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης), στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και σε όλες τις εισροές καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική κάμψη στις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά το 2010 (7,6%), κατά το 2011 (5,5%), αλλά και κατά το 2012 (13,3%). Παράλληλα, η ύφεση στην οικονομία, η υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα και η εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, έχουν σχεδόν εξαφανίσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης των αγροτών και των επιχειρήσεών τους.

Από τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης, που αποφασίστηκαν με το νόμο του Μνημονίου ΙΙΙ, διαπιστώνεται η αφαίμαξη των συντάξεων του ΟΓΑ (750 εκατ. ευρώ), η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, (90 εκατ. ευρώ), η αύξηση του ορίου ηλικίας των συνταξιούχων του ΟΓΑ, η μείωση επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (152 εκατ. ευρώ), η μείωση επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου (130 εκατ. ευρώ) και η μείωση προγραμμάτων της γεωργίας (25 εκατ. ευρώ), με συνέπεια η συνολική επιβάρυνση για τους αγρότες από τις περικοπές αυτές να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ κατά το 2013.

Επίσης με την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των αγροτών (45 εκατ. ευρώ), με την σημαντική αύξηση της φορολογίας των αγροτών (145 εκατ. ευρώ), με την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος των συναλλαγών των αγροτικών συνεταιρισμών με τα μέλη τους (107 εκατ. ευρώ), με την νέα αύξηση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (40 εκατ. ευρώ) και τελικά με την επικείμενη επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στα αγροτεμάχια (500 εκατ. ευρώ) οι αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά το 2013 με 900 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Συνολικά η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο των 1900 εκατ. ευρώ, εξανεμίζοντας το σύνολο σχεδόν των άμεσων ενισχύσεών τους που εισπράττουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζουμε ότι ο νόμος 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματά τους, αλλά σαν ανεφάρμοστος που είναι έχει εγκλωβίσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μετατροπές και συγχωνεύσεις. Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές που εισηγούνται εδώ και 3 μήνες, από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο Υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες.

Υπογραμμίζουμε τον κίνδυνο της αποεπένδυνσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της μηδενικής απορρόφησης της δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, λίγο πριν το τέλος του, τόσο στα σχέδια βελτίωσης, όσο και στη μεταποίηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Εξάλλου, παρά τις εξαγγελίες, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου.

Έπειτα από τα προηγούμενα προτείνουμε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και να μην αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησής τους.

2. Να μην μειωθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης και να καταργηθεί η πρόσφατη αύξηση (12%) στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

3. Να μην μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες και η απόδοσή του να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο, με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Να τεθεί όριο για την ένταξη των μικρών παραγωγών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων), γιατί προκύπτει πολύ μικρό ακαθάριστο εισόδημα, αλλά και σημαντική λογιστική επιβάρυνση.

5. Οι αγρότες που πρόκειται να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (τήρηση βιβλίων) να έχουν τη δυνατότητα να περιλαμβάνουν στα έξοδά τους τις αποσβέσεις όλων των παραγωγικών στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης στη λογιστική τους αξία. Παράλληλα να παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς της ζημίας για συμψηφισμό στα επόμενα έτη.

6. Να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης (13%), αλλά και να ισχύσει ο μειωμένος συντελεστής από το 2013.

7. Να καθιερωθεί η έκδοση ηλεκτρονικού παραγωγικού τιμολογίου για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων.

8. Να ενεργοποιηθεί το Μητρώο Εμπόρων με ουσιαστικά μέτρα.

9. Να λειτουργήσει εκ νέου ο ΕΛΟΓΑΚ ως αυτόνομος και ανεξάρτητος Οργανισμός για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και να επανέλθει ο τομέας των δασών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

10. Επιβάλλεται να προβλέπεται αφορολόγητο ποσό, ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες.

11. Να υλοποιηθεί άμεσα η έγκριση - και κυρίως η πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών, αλλά και των επενδύσεων των επιχειρήσεών τους στην εμπορία και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με την ενεργοποίηση και τη στήριξη του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας.

12. Να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότοκα και μακροπρόθεσμα δάνεια.

13. Να υιοθετηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της εκποίησης των ενυπόθηκων παραγωγικών ακινήτων και εγκαταστάσεων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών από τον εκκαθαριστή της πρώην ΑΤΕ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εξόφλησή τους, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, με άτοκα δάνεια, που να καταβάλλονται σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Με την ολοκλήρωση της εξόφλησης να γίνεται άμεσα άρση των υποθηκών για τα ακίνητα αυτά. Για όσους αγρότες δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη να αρθούν οι υποθήκες.

14. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η απόφαση για την εφαρμογή του νόμου 128/75 που προβλέπει την επιδότηση κατά δύο μονάδες (2%) των βραχυπρόθεσμων και με μία μονάδα (1%) των μεσοπρόθεσμων δανείων των αγροτών, εφόσον αυτά χορηγούνταν από την ΑΤΕ.

15. Να κατατεθούν άμεσα για ψήφιση στη Βουλή οι τροπολογίες του νόμου 4015/2011, όπως έχουν κατατεθεί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής που οριστήκε από τον Υπουργό.

Το ψήφισμα αυτό να παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να πραγματοποιηθεί παράσταση εκπροσώπων της σημερινής συγκέντρωσης στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όλοι οι συγκεντρωμένοι, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία οφείλεται να υποστηριχθούν, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου