www.biopoiotita.gr

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

2,5 χρόνια υπομονή για να λάβουν τη σύνταξη

Πάνω από 300.000 ασφαλισμένοι είναι στην αναμονή για σύνταξη, με τον χρόνο έκδοσης της... 
πολυπόθητης απόφασης να φτάνει έως και τα δυόμισι χρόνια. 

Στη χειρότερη μοίρα είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή καλύπτονται από τουλάχιστον δύο Ταμεία), ενώ γερά νεύρα πρέπει να έχουν και όσοι περιμένουν επικουρική σύνταξη.

Αναλυτικά στοιχεία για τον χρόνο έκδοσης της σύνταξης παρουσιάζονται σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως:

Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνολικά εκκρεμούν πάνω από 190.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και πάνω από 53.000 αιτήματα για καταβολή εφάπαξ. Σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι περιμένουν για περισσότερους από 15 μήνες προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης.

Στον ΟΑΕΕ η έκδοση της σύνταξης καθυστερεί από 7 έως 10 μήνες, ενώ, όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 12 έως και 15 μήνες. 



Στο ΕΤΑΑ υπάρχουν διακυμάνσεις σε κάθε τομέα. Στην καλύτερη μοίρα είναι όσοι καλύπτονται από το Ταμείο Νομικών, όπου απαιτούνται 3 με 5 μήνες. Στο ΤΣΜΕΔΕ χρειάζονται 10 μήνες, όταν όλα τα ένσημα είναι στο ίδιο Ταμείο, και πάνω από 15 μήνες όταν υπάρχει διαδοχική. Τέλος στο ΤΣΑΥ χρειάζονται 12 μήνες, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται μέχρι και 15 μήνες.

Στον ΟΓΑ η καθυστέρηση φτάνει τον έναν χρόνο, ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 15 μήνες.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ η προθεσμία για απονομή σύνταξης κανονικά είναι τρίμηνη, ο πραγματικός χρόνος αναμονής φτάνει το 1 έτος.
pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου