www.biopoiotita.gr

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Στον κατάλογο ΠΓΕ το Μανταρίνι Χίου


Τέσσερα νέα προϊόντα προστέθηκαν στον κατάλογο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης. Μεταξύ αυτών και το Μανταρίνι Χίου (ΠΓΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε η ένταξη του προϊόντος Μανταρίνι Χίου στον κατάλογο των προϊόντων ΠΓΕ.
Τα άλλα τρία προϊόντα είναι αλάτι Sale Marino di Trapani ΠΓΕ από την Ιταλία, τυρί Queso Camerano Ισπανίας ΠΟΠ και Σολωμός Scottish Wild Salmon Βρετανίας ΠΓΕ.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα θα βρείτε εδώ: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/schemes/index_en.htm
"Ένα ακόμη ποιοτικό ελληνικό προϊόν, το «Μανταρίνι Χίου» καταχωρήθηκε σαν προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ανεβάζοντας σε 97 τα ελληνικά προϊόντα, που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Μητρώο Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης της Ε.Ε.
Στην προσπάθεια αυτή, στόχος της χώρας μας είναι η προστασία των Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαφυλάσσεται ο ελληνικός αγροτικός πολιτιστικός πλούτος και τα ελληνικά προϊόντα να αποκτούν προστιθέμενη αξία.
Το Μανταρίνι Χίου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η κατοχύρωση της ονομασίας του δίνει τη δυνατότητα αφ’ ενός στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόν εγγυημένης ποιότητας.
Το Μανταρίνι Χίου συνδέεται απόλυτα με την οικονομία, αλλά και την ταυτότητα του νησιού, καθώς και με τον πολιτισμό του τόπου. Διαχρονικά, στηρίζει την οικονομία της Χίου και αποτελεί σημαντικό κλάδο για την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μικρής, ποιοτικής παραγωγής, όπως και το μοναδικό στον κόσμο προϊόν  Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης  (ΠΟΠ) «Μαστίχα Χίου»,  που στηρίζει την ελληνική γεωργία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου