www.biopoiotita.gr

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η Μεσογειακή Διατροφή Μειώνει τις Πιθανότητες Μεταβολικού Συνδρόμου


Η Μεσογειακή Διατροφή Μειώνει τις Πιθανότητες Μεταβολικού Συνδρόμου

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση, σάκχαρο και χοληστερίνη.

Μεσογειακή ΔιατροφήΗ μεσογειακή διατροφή, είναι από παλιά γνωστό ότι ωφελεί την καρδιά, και σύμφωνα με νέες μελέτες μειώνει την πιθανότητα του μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνόλου παραγόντων που προωθούν την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.
Έλληνες και Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα 50 δημοσιευμένων μελετών με πάνω από 500.000 συμμετέχοντες  σαν μέρος της μετα-ανάλυσης, μια στατιστική ανάλυση των ευρημάτων παρόμοιων μελετών, στην μεσογειακή δίαιτα.
Μεταξύ των ευρημάτων τους: οι φυσικές διατροφές σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης, των επίπεδων του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και με μειωμένη πιθανότητα πτώσης της καλής χοληστερίνης,  συμπτώματα τα οποία χαρακτηρίζουν το μεταβολικό σύνδρομο.
«Είναι ίσως η πρώτη φορά στην βιβλιογραφία, όπου κάποιος επιχειρεί μια μετα-ανάλυση των παραγόντων στις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις και όχι μόνο τα σκληρά αποτελέσματα καρδιακών και άλλων παθήσεων», είπε ο Δρ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα.τικ
Η μεσογειακή δίαιτα είναι ένα σύνολο που περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών, εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού, πουλερικών, καρυδιών και  όσπριων, υψηλή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων πρωτίστως από ελιές και ελαιόλαδο, και μέτρια κατανάλωση κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών κυρίως με τα γεύματα. Το κόκκινο κρέας και οι επεξεργασμένες τροφές προτιμούνται στο ελάχιστο.
Το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει όταν κάποιος εμφανίζει τρία από τα επόμενα συμπτώματα: αρτηριακή πίεση υψηλότερη από 130/85, επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υψηλότερα από 100mg/dL, περιφέρεια μέσης πάνω από 88.9 εκατοστά για γυναίκες και 101,6 εκατοστά για άντρες, επίπεδα της HDL (καλής χοληστερίνης) κάτω από 40 για τους άντρες και κάτω από 50 για τις γυναίκες, και τριγλυκερίδια πάνω από 150mg/dL.
Στην μελέτη ο Δρ. Παναγιωτάκος και η ομάδα του βρήκαν ότι η μεσογειακή δίαιτασχετίζεται με σοβαρή μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, χωρίς όμως να δίνουν ακριβές ποσοστό εφόσον δεν μπορεί ακόμα να υποστηριχτεί πλήρως από τα δεδομένα.
Η ομάδα έρευνα επίσης επισήμανε ότι επιπλέον μελέτη επιβάλλεται διότι  ελάχιστες μελέτες περιλάμβαναν παρεμβάσεις όπως η φυσική δραστηριότητα  και η διακοπή του καπνίσματος.
Τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη σύμφωνα με τον Dr. Ronald Goldberg, καθηγητής της ιατρικής στο Ινστιτούτο των Μελετών για διαβήτη στο πανεπιστήμιο του Miami, ο οποίος επανεξέτασε τα ευρήματα. Εφόσον πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν το ρόλο της μεσογειακής δίαιτας στην μείωση των καρδιακών παθήσεων, σημείωσε ο καθηγητής, είναι λογικό ότι η συγκεκριμένη διατροφή θα μειώσει και τις πιθανότητες των παραγόντων που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις.
Αλλά από την στιγμή που οι Αμερικάνοι προτιμούν το επεξεργασμένο και γρήγορο φαγητό, πόσο πρόθυμοι είναι να υιοθετήσουν αυτή την διατροφή; Όχι ιδιαίτερα, όπως παραδέχεται ο Goldberg. Αλλά προσθέτει, ότι οι διαιτολόγοι αναγνωρίζουν την απροθυμία και έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια να προσαρμόσουν την διατροφή τους σε διαφορετικές κουλτούρες, για παράδειγμα να περιλάβουν και τα παραδοσιακά ισπανικά φαγητά στην μεσογειακή διατροφή για αυτούς που έχουν ισπανική καταγωγή.
Εφαρμόζοντας αυτό, η διατροφή όχι μόνο προσφέρει τα ίδια θρεπτικά συστατικά όπως η μεσογειακή διατροφή, αλλά και παρόμοια διατροφή με την εθνικότητα του καθενός σύμφωνα με τον  Goldberg.
Ο Δρ. Παναγιωτάκος λέει ότι ακόμα και οι Αμερικάνοι εραστές του fast food  μπορούν να φάνε περίπου όπως και οι μεσογειακοί λαοί. Πιστεύει ότι ακόμα και στο fast food μπορούμε περιλδιν μετα-αναλυση στις καρδιακενα τρώμε υγιεινά, όπως σαλάτες και φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καλές πηγές λιπαρών. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μπιφτέκια με την μεσογειακή διατροφή και τα υλικά της , και είναι μόνο θέμα διατροφικής εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου