www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

H ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΛΕΙΨΗ ΤΡΟΦΗΣ.


Ο σοβαρότερος μελλοντικός κίνδυνος παγκοσμίως: Η έλλειψη τροφής!
 Ο πληθυσμός των ανθρώπων της Γης συνεχίζει ραγδαία την αύξησή του.
Το ίδιο και ο καταναλωτισμός μας. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται παρ’ όλα τα μέτρα και τις προσπάθειες.
Η Κίνα που μέχρι τώρα κρατούσε κάποια ισορροπία, ακολουθώντας το Δυτικό μοντέλο θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση.
            Η πρωταρχική αιτία για την παγκόσμια οικονομική κρίση έχει καθαρά τις βάσεις της στην οικολογική ισορροπία διότι η διατάραξη της ισορροπίας αυτής, είναι που έχει προκαλέσει την σοβαρότατη μείωση της ποσότητας των φυσικών πόρων. Είναι αναμφισβήτητο πια γεγονός, ότι η ποσότητα παραγωγής από φυσικούς πόρους παγκοσμίως έχει πέσει κάτω από το 50%  και συνεχώς μειώνεται.
            Αυτή η μεγάλη μείωση, των από την φύση παραγόμενων αγαθών που ο άνθρωπος ανέκαθεν, «λεηλατώντας τα, ζει»*, είναι που έχει επηρεάσει δυσαρμονικά σήμερα, την παγκόσμια οικονομία. Για παράδειγμα, η αλιεία που αποτελεί το Α και το Ω για την οικονομία μιας χώρας. Ο πλούτος, ο φυσικός πλούτος τον οποίο προσθέτουν καθημερινά οι ψαράδες στο οικονομικό σύστημα μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να κινείται ολοένα και λιγότερο χρήμα στην αλυσίδα του εμπορίου.
            Η Γη, η φύση, ως γνωστόν, έχουν «κώδικες» με βάση τους οποίους οι πληθυσμοί των διαφόρων όντων αυτορυθμίζονται, ώστε ποτέ να μην είναι πολύ περισσότεροι, ή πολύ λιγότεροι από ότι χρειάζεται για την αρμονική συμβίωση τους. Επίσης, όλα τα όντα έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στην αλλαγή των φυσικών συνθηκών. Δια μέσου των αιώνων εξελίχθηκαν και τελειοποιήθηκαν προσαρμοζόμενα, σε πολύ ακραίες φυσικές αλλαγές του κλίματος και των γεωλογικών φαινομένων.
            Σήμερα, η απορύθμιση της οικολογικής ισορροπίας έχει επηρεάσει, ήδη, τόσο πολύ την Γη, που κάποιοι νέοι «κώδικες» έχουν ενεργοποιηθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες ώστε να εξισορροπηθεί η κλιματική αλλαγή και να σταματήσει η ρύπανση που μαζί με τον υπερκαταναλωτισμό του υπερπληθυσμού προκαλούν την μείωση των φυσικών πόρων και την οικονομική κρίση.
            Κάτι μας σπρώχνει σήμερα να σταματήσουμε να σπαταλάμε οτιδήποτε μπορεί να εξοικονομηθεί από αυτά που σπαταλάμε. Μια νέα, «παγκόσμια οικολογική συνείδηση» διακατέχει σήμερα, όλους τους ανθρώπους της Γης. Είναι ο «κώδικας» της επιβίωσης προσαρμοσμένος στα σημερινά δεδομένα.
 Η οικολογική συνείδηση, όμως, δεν αρκεί…
             Γι αυτό και σήμερα οι πολίτες νιώθουν ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούν όλο και περισσότερο, είτε σαν πολίτες είτε σαν συλλογικότητες. Και να τι κάνουν;
            Το ερώτημα είναι τι μπορούν να κάνουν, όταν την κοινωνία την κατευθύνουν οι πολιτικοί. Είναι δουλειά και υποχρέωση των πολιτικών να οδηγήσουν σωστά τον κόσμο στη νέα μορφή κοινωνίας. Όχι όμως με την «λιτότητα», αλλά με τον σεβασμό στην ισορροπία και την μακροβιότητα των φυσικών πόρων, με ορθολογικό σχεδιασμό και πρόγραμμα. Στην Ελλάδα, από την μια επέβαλαν το μοντέλο μιας «μη οργανωμένης υστέρησης» του καταναλωτή, από την άλλη όμως, τον συνεχίζουν να τον αφήνουν να ζει σε μια άκρως καταναλωτική κοινωνία η οποία δεν έχει αειφόρο σχεδιασμό. Αν, π.χ., δεν εφαρμοστεί ένα κρατικό πρόγραμμα για την υπεραλίευση, τότε το εισόδημα του ψαρά θα συνεχίσει να μειώνεται και δεν θα μπορέσει να ανακάμψει ποτέ η οικονομία όσες περικοπές αλλά και όσες επενδύσεις και να γίνουν.
Άλλωστε, ποιος θα ήθελε, σήμερα, να επενδύσει, π.χ. στην …ανεμότρατα…
            Αντί να αναλογιστούν τις παραπάνω ευθύνες τους οι πολιτικοί, πράττουν ακριβώς το αντίθετο! Παράδειγμα: προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες αλλά και τα ανώτατα δικαστήρια, ότι η ανάλωση των λιγοστών φυσικών αποθεμάτων που έμειναν (δάση, υγροβιότοποι, παραλίες) είναι κάτι το αναγκαίο, αλλά και αρκετό για να σωθεί η οικονομία!
            Είναι όμως αυτονόητο στον σημερινό μαθητή δημοτικού, ότι το αντίθετο θα συμβεί, αν τελικά ιδιωτικοποιηθούν τα δάση, τα οικοσυστήματα και οι παραλίες και γίνει η από χρόνια σχεδιαζόμενη τροποποίηση του Συντάγματος. Οι συνέπειες στην αλυσίδα της οικονομίας μας θα είναι τραγικότατες. Και θα είναι ΜΗ αναστρέψιμες, διότι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
            Αν ήταν, θα είχε ήδη γίνει… 
Οι «δείκτες» της οικονομίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!
             Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι καταστροφές από τους τυφώνες δεν έβλαψαν, αλλά ωφέλησαν στο τέλος την οικονομία διότι οι δουλειές που δημιουργήθηκαν ανέβασαν τους δείκτες. Οι δείκτες όμως δεν συνυπολογίζουν π.χ., τον αριθμό των δέντρων που θα κοπούν επιπλέον, ώστε να ξαναφτιάξουν εκατομμύρια αμερικάνοι τα σπίτια τους, δηλαδή το περιβαλλοντικό κόστος, που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το μέλλον.
            Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι ακριβώς η σταδιακή, αλλά σταθερή μείωση της ποσότητας της τροφής του ανθρώπου. Ακόμη και αν καταφέρουν να συνεχίσουν να είναι ισχυρές οι οικονομίες ορισμένων κρατών, η τροφή θα αποτελέσει σιγά, σιγά, είδος πολυτελείας.
             Οι πολιτικοί, δεν είναι ότι «δεν ξέρουν». Είναι απλά «ταγμένοι» πάντα, βάσει συμφωνιών εξουσίας. Πιστεύουν, ότι αν «αυτοί» αποκτήσουν πολλά χρήματα θα μείνουν εκτός της επερχόμενης κρίσης από έλλειψη τροφής. Πρέπει να σταματήσουμε τους πολιτικούς από το να εφαρμόσουν τα νέα, καταστρεπτικά για τον άνθρωπο και τον πλανήτη Γη, σχέδιά τους!
 Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει η σχεδιαζόμενη τροποποίηση του Συντάγματος!Δεν είναι απλά θέμα δημοκρατίας και θεσμών. Είναι πια, σοβαρότατο θέμα επιβίωσης!

 Δημήτρης Φαναριώτης 6938712638
πρόεδρος Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

* «Ο άνθρωπος οφείλει να προστατεύει τα οικοσυστήματα αναλώμασι των οποίων, ζει!»  (Μιχάλης Δεκλερής)

Πηγή: http://ecocorfu.gr/eperxomeni-eleipsi-trofis-oikonomia-perivallon/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου