www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Έκθεση «Ελιά και λάδι» στον Πειραιά από 5 έως 30 Νοεμβρίου


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα εγκαινιάσει την έκθεση με θέμα : «Ελιά και Λάδι», τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012, στις 18:00, στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου).
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00.

Για την έκθεση, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε:
«Το δικό μας «χρυσάφι» είναι η ελιά. Αυτό το θείο δώρο που το απολαμβάνουμε από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τις ημέρες μας. Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς θησαυρούς στον τόπο μας, που επειδή τους θεωρούμε δεδομένους δεν τους αξιοποιούμε.
Με αυτό το σκεπτικό και πιστεύοντας ότι πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα που μπορούν να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την έκθεση αφιέρωμα στην ελιά και το λάδι. Να μάθουμε από τον τρόπο παραγωγής μέχρι και τις πολλαπλές ωφέλειες της ελιάς. Τόσο στη διατροφή όσο και στην υγιεινή και την ομορφιά. Να δούμε τις πολιτιστικές δράσεις που αναπτύχθηκαν με έμπνευση την ελιά.
Είμαι βέβαιος, πως όσοι παρακολουθήσουν την έκθεση, θα διαπιστώσουν την τεράστια δύναμη που έχει η ελληνική γη. Θα δουν ότι η Ελλάδα, ο Πειραιάς μπορούν να τα καταφέρουν».
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν:
• Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος
• Η Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς κα Ασπασία Λούβη με θέμα: «Το μουσείο της ελιάς και του ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη από την αρχαιότητα έως σήμερα»,
• Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Βάνα Ανεμοδουρά με θέμα: «Η ελιά και το λάδι στη διατροφή και την υγεία μας» και
• Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος κ. Νικόλαος Θυμιανίδης και ομάδα ειδικών επιστημόνων αποτελούμενη από τους κυρίους Μάκη Τσόκα, Σωτήρη Βρεττό, Γιάννη Παναγιωτόπουλο, καθώς και την κα Αγγελική Νικολάου από το ελαιοτριβείο Nikolaou Family, για το λάδι στην καθημερινή ζωή και δραστηριότητα από το Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «Απίσχνανσις».
Στο τέλος των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι θα γευτούν εδέσματα ελαιολάδου από τους σεφ του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης «Ελιά και Λάδι», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:
Πίνακες επιφανών ελλήνων καλλιτεχνών, όπως της Μαρίας Κτιστοπούλου, Κώστα Ράμμου & Συλβάνας Σαμαρτζίδου, με θέμα την ελιά και το λάδι από την «Γκαλερί Καψιώτη».
Έκθεση ελιάς από τον Γλύπτη, κ. Κωνσταντίνο Βαλαή.
Βίντεο με τον τρόπο παραγωγής του λαδιού και της ιστορίας του στη χώρα μας, από την Ελαιουργική, Κεντρική Ένωση Παραγωγών Ελαιοκομικών Προϊόντων της Ελλάδος.
Παρουσίαση διεργασίας του λαδιού, με όργανα για την οξύτητα και το χρώμα του από ειδικούς επιστήμονες της Κεντρικής Ένωσης Παραγωγών Ελαιοκομικών Προϊόντων της Ελλάδος.
Έκθεση πινάκων με θέμα την ελιά από τους πειραιώτες ζωγράφους, κ.κ. Στρατή Αθηναίο και Γρηγόρη Σερεμετάκη.
Έκθεση πινάκων με θέμα τον κορμό της ελιάς και παράθεση ενός ξυλόγλυπτου κορμού από τον ζωγράφο-χαράκτη, κ. Μανούζα Γιώργο.
Στάδια διαδικασίας παραγωγής ελαιολάδου από τους καλλιτέχνες της Π.Ε.Φ.Ο. (Αντάσουρα-Κοκκίνου Ανθή, Βαλσαμάκη-Μπήτρου Ιωάννα, Γεωργαρίου Πέτρος, Γιαννακοπούλου-Λυμπέρη Πασχαλιά, Γιατράκου-Κωνσταντάκου Δέσποινα, Θεοδωρακοπούλου Κατερίνα, Καλογερόγιαννη Τριανταφύλλη, Κριτσωτάκη Μαρίνα, Κουράκου Μαρία, Μουτεβελή Αγγελική, Τζομπανάκη Κορίνα, Χατζηδάκη Πόπη).
Δημιουργικό εργαστήρι με βάση την ελιά και το λάδι από το ΙΕΚ ΞΥΝΗ.
Πίνακες ζωγραφικής για την ελιά, της κα Μάγδας Ρούσση, ερευνήτριας-εικαστικού καλλιτέχνη.
Πίνακες ζωγραφικής από το αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
Εκπαιδευτικό Υλικό από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς.
Επίσης, θα προσφερθούν σε κάθε επισκέπτη, ως αναμνηστικά, κλαδιά ελιάς.



zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου