www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη


Στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μπορεί και να μετατραπεί η Ελλάδα, αφού όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg, έχει τη δυνατότητα ως το 2016, να παράγει
425.000 ουγγιές χρυσού, αξίας 757 εκατ. δολαρίων. Στο ίδιο άρθρο, βέβαια, καταγράφονται και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξή του.
Το Bloomberg αρχικά αναφέρεται στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν όσες εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα . Οπως τονίζεται, η χορήγηση αδειών εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέσα, κάτι το οποίο αναγκάζει τις εταιρείες να… αναθεωρούν το ενδιαφέρον τους καθώς πλήττονται οικονομικά.
Ανησυχίες προκαλούν, επίσης, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι συνέπειες στον τουρισμό που θα έχει η εξόρυξη.
Μάλιστα προς επίρρωση όλων αυτών αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως αυτό της καναδέζικης επιχείρησης European Goldfields, η οποία προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και κατά το διάστημα αυτό η μετοχή της «υπέφερε» από μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Μια άλλη καναδέζικη εταιρία, η TVX, που είχε δικαιώματα εξόρυξης για τα ορυχεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τις τοπικές αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια πριν εγκαταλείψει οριστικά τις δραστηριότητες τις στην περιοχή το 2003.
Ωστόσο το άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων στη συνέχεια υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι το κλίμα αλλάζει. Ειδικά στο κλάδο της εξόρυξης χρυσού διακρίνεται μια προσπάθεια εξομάλυνσης των προβλημάτων.
Εν μέρει,  αυτό οφείλεται και στο πρόγραμμα έγκρισης έργων γνωστό και ως «fast track», στόχος του οποίου είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές καιιδιωτικές επενδύσεις.
Μάλιστα, επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο χρυσός είναι το μόνο μέταλλο που επιτρέπει τη ταχεία έγκριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών εξόρυξης η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη θέση της Φινλανδίας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη καθώς οι ελληνικές αρχές ξεπαγώνουν συμφωνίες που έμειναν στάσιμες για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών περιορισμών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Η Glory Resources, ιδιοκτήτρια του ορυχείου στις Σάπες Ροδόπης και η Eldorado Gold, μητρική εταιρία της European Goldfields, δήλωσαν ότι η παραγωγή και των δύο το 2016 θα φτάνει τις 425.000 ουγγιές χρυσού (αξίας 757 εκ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ τις 16000 ουγγιές που ήταν η παραγωγή της χώρας το 2011. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Eldorado Εντουάρντο Μούρα, η εταιρία σκοπεύει να επενδύσει στην Ελλάδα σχεδόν ένα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου