www.biopoiotita.gr

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Βιολογικά προϊόντα : Επιστροφή στην φύση


Βιολογικά προϊόντα : Επιστροφή στην φύση


Σήμερα , σε μια προσπάθεια που γίνεται να προασπίσουμε την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα .

Ως βιολογικά χαρακτηρίζονται τα προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε πρόσμειξη τοξικών δηλητηρίων, εντομοκτόνων, λιπασμάτων από το χωράφι έως την τυποποίηση και τη διάθεσή του. Είναι εξαιρετικά ασφαλή , έχουν λιγότερα πρόσθετα και δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά (στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς). Η βιολογική καλλιέργεια μετρά 10 χρόνια ζωής στη χώρα μας και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς.

Μελέτες σήμερα επιβεβαιώνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η μελέτη διήρκεσε 4 χρόνια  και πραγματοποιήθηκε απο 33 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης. Βρέθηκε λοιπόν ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C , σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο, μεταλλικών στοιχείων  καθώς και σε μεταβολίτες οι οποίοι θεωρούνται ότι προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιοπαθειών. Τα αποτελέσματα είναι τόσο εμφανή, ώστε τα βιολογικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των θρεπτικών συστατικών ακόμη και σε ανθρώπους που που δεν καταναλώνουν ημερησίως πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών. Επίσης σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών.

Στα βιολογικά δημητριακά π.χ σίκαλι, κριθάρι,βρώμη παρατηρούνται μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών . Στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης  παρατηρούνται μικρότερες συγκεντρώσεις αντιβιοτικών. Τα ζώα βιολογικής εκτροφής, αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία  και την ευημερία των ζώων μέσο της διατήρησης υψηλής ποσότητας και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Το επίπεδο αντιοξειδωτικών στο βιολογικό γάλα ήταν κατά 90% υψηλότερο σε σχέση με το συμβατικό. Επιπλέον το βιολογικό γάλα παρουσιάζει αυξημένα επίπεδα  “καλών” λιπαρών οξέων και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε.
Παναγιώτα Μπάστα | Διαιτολόγος, διατροφολόγος
Photography by: SWL 1973

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου