www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Οι υγιείς κάτοικοι της Μεσογείου

Είναι εκπληκτικό πώς η μεσογειακή διατροφή συνδυάζεται με την υγεία και την ευεξία. Η χαμηλή κατανάλωση κρέατος και βουτύρου ελαχιστοποιεί τη λήψη των κορεσμένων λιπών, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, που είναι υπεύθυνη για τις καρδιοπάθειες.

Η μεσογειακή διατροφή, πλήρης σε ανεπεξέργαστα δημητριακά, κόκκινο κρασί, νωπούς καρπούς, καρύδια, φασόλια, θαλασσινά και ελαιόλαδο, έχει συνδεθεί με τη μακροζωία, τα μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και την προστασία κατά ορισμένων καρκίνων. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά αυτής της διατροφής περιλαμβάνουν τη βήτα-καροτίνη, τη βιταμίνη C, τις τοκοφερόλες, τις πολυφενόλες και τα πρόσθετα ουσιαστικά μεταλλικά στοιχεία. 

Το πρόσθετο παρθένο ελαιόλαδο είναι βεβαίως ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεσογειακής διατροφής σε δεκαέξι χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αυτή η διατροφή και κυρίως το ελαιόλαδο, είναι οι κύριοι παράγοντες στο γεγονός ότι οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών είναι 20% λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν ασθένειες στεφανιαίων αρτηριών, έναντι των αμερικανών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου