www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

1η Γιορτή Λαδιού στην Αύρα Καλαμπάκας στις 14 Οκτωβρίου


Στην κεντρική πλατεία της Αύρας την Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012, στις 11.00 π.μ., διοργανώνεται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αύρας η 1η Γιορτή Λαδιού.

Στην εν λόγω εκδήλωση εκτός από  την προβολή του τοπικού ελαιολάδου που κρίνεται, με βάση επιστημονικές αναλύσεις, ως ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας, θα υπάρξουν αναλύσεις, ομιλίες αλλά και επεξηγήσεις από επιστήμονες αναφορικά με τη θρεπτικότητα του γνήσιου ελαιολάδου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής: 
11.00 ΑΓΙΑΣΜΟΣ
11.15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΡΑΣ, ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
11.45 ΟΜΙΛΙΕΣ, ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.
13.00 ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ - ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΟΥΦΕ
1) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΕΚΤΕΙΘΕΝΤΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΛΑΔΙ.
2)ΟΙ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΥΝΔΡΑΜΑΝ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.
3)ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ.
4)ΕΚΠΡOΣΩΠΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ,ΦΟΡΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ Κα ΦΑΣΟΥΛΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΩΓΩ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Πριν 4 περίπου δεκαετίες οι αγρότες της περιοχής μας, κατά συνέπεια και της Αύρας οι οποίοι κατά κύριο λόγο ασχολούνταν με την καπνοκαλλιέργεια, με το που τελείωναν οι αγροτικές δουλειές τον Οκτώβρη μήνα, ξεκινάγανε τότε δειλά δειλά και κατηφόριζαν προς την Πελοπόννησο και περισσότερο στην Κρήτη για το μάζεμα της ελιάς. Παρέες παρέες έφευγαν από το χωριό για συγκεκριμένα μέρη. Όταν τελείωναν την συγκομιδή της ελιάς, γύριζαν στο χωριό και εκτός από τα χρήματα που εισπράττανε φέρναν μαζί και δέντρα ελιάς. Τα πρώτα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν εκείνα τα χρόνια.
Βέβαια η καλλιέργεια δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη.
Τα περιβόλια ήταν μικρά, ο αριθμός των δέντρων επίσης μικρός κατά συνέπεια και η παραγωγή ελαιολάδου.
Προ 14-15 χρονών περίπου η ελιά άρχισε να γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη. σε συνδυασμό και με την εκμηδένιση σχεδόν της καπνοκαλλιέργειας αποτελεί σήμερα το υπ/αριθμόν 1 αγροτικό προϊόν της περιοχής. Αυτή την στιγμή στην Αύρα καλλιεργούνται και παράγουν λάδι πάνω από 75.000 ελαιόδεντρα, όταν το χωριό αριθμεί περί τους 400 κατοίκους μόνιμους.
Σημαντικό οικονομικό μέγεθος για το χωριό καθώς έχει ερευνηθεί - αναλυθεί η ποιότητα του ελαιολάδου.
Με την κατασκευή και λειτουργία 8 ελαιοτριβείων στην ευρύτερη περιοχή σαφέστατα και ενδυναμώνεται η άποψη περί της ποιότητας του, δεδομένου ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν αναγκάζονται να στοιβάξουν τις ελιές για μέρες και σε άσχημες συνθήκες, γεγονός που βοηθά στην ακόμα καλύτερα ποιοτικά παραγωγή ελαιολάδου.
  
Πηγή: kalabakacity.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου