www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεάν κάρτα υγείας για μαθητές


Δωρεάν κάρτα υγείας για μαθητές
Δωρεάν κάρτα υγείας για μαθητές

Σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα μπορούν να υποβληθούν οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων   που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να στηρίξει τις οικογένειες των μαθητών εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο υφυπουργός Παιδείας, κ.Θεοδωρος Παπαθεοδώρου, υπέγραψε σήμερα συμφωνία συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Προαγωγής Υγείας, δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη. Στη συμφωνία περιλαμβάνονται καρδιολογικές, οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές εξετάσεις, καθώς και εξετάσεις για περιπτώσεις σκολίωσης, κύφωσης κ.α.

Γιατροί του Δικτύου με κινητές μονάδες θα πηγαίνουν στα σχολεία σε προσυμφωνημένες μέρες και ώρες για να υποβάλουν τους μαθητές στις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών τους.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κ. Παπαθεοδώρου, σε σχετική συνέντευξη τύπου, εκτός από τις εξετάσεις θα αναληφθούν πρωτοβουλίες πρόληψης και ενημέρωσης των μαθητών για θέματα υγείας, με την έκδοση φυλλαδίων και έντυπου υλικού με χρήσιμες πληροφορίες, που θα περιλαμβάνουν ακόμη και κανόνες διατροφής.

Επιπλέον, οι μαθητές θα διδάσκονται πως να παράσχουν πρώτες βοήθειες, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει σχετική εξοικείωση από νωρίς.

Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι η συνεργασία των σχολείων με τους γονείς θα είναι απολύτως απαραίτητη, ενώ κατόπιν συνεννόησης μαζί τους θα γίνονται οι εξετάσεις και θα εκδίδεται η "καρτέλα' του μαθητή που θα είναι "καρτέλα υγείας".

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε σημαντική τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μπορούν οι γιατροί να μπουν στα σχολεία και να παράσχουν ιατρική υποστήριξη. Σύντομα θα επιλεγούν τα πρώτα σχολεία μεταξύ 160 Καλλικρατικών δήμων, τα οποία θα μπουν στο πρόγραμμα που θα εφαρμόζεται αρχικά σε πιλοτική βάση. Στόχος είναι να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως, τόσο ο υφυπουργός όσο και ο κ.Πατούλης τόνισαν τη σημασία και την αναγκαιότητα της πρόληψης . Όπως είπαν, το πρόγραμμα θα αρχίσει με την ενημέρωση των μαθητών και τα ενημερωτικά φυλλάδια που θα μοιρασθούν στα σχολεία.

Ο Κ. Πατούλης επισήμανε ότι υπάρχουν ομάδες εθελοντών-γιατρών που θα διατεθούν για το πρόγραμμα, ενώ ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθεί και το ΕΣΠΑ, όπου μπόρει να σύμβει αυτό.

Ο υφυπουργός Παιδείας ωστόσο, σε ερώτηση για τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία απάντησε, πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, πως προχωράει η τελευταία φάση των αποσπάσεων, ενώ ως την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η στελέχωση των σχολείων ειδικής αγωγής.
sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου